Három embert is letartóztatott a brit National Crime Agency a máltai Bank of Valletta elleni kibertámadásban való részvétel gyanújával.

La Valletta – az ottomán hadsereg visszapattant róla, a brit hackerek bejutottak (Fotó: Shadowgate CC-BY)

A 13 millió eurót megmozgató támadást tavaly februárban indították a máltai bank ellen. A támadók brit, amerikai, cseh és hongkongi bankokba utaltak el hamis nemzetközi fizetéseket használva komoly összegeket. A bank időben észbe kapott, és a vírus fertőzte rendszereit lekapcsolva megelőzte a további utalások elindítását. A célbankokkal pedig felvette a kapcsolatot, és kérte az elutalt összegek visszafordítását. A bank durván négyszázezer eurót veszített, ennyit sikerült a támadóknak levásárolniuk. A pénzből Rolex órákat, illetve Jaguar és Audi kocsikat vettek.

A támadásnak így is komoly hatása volt: a bank ATM-jei nem üzemeltek, a kártyás fizetés és a netbankolás is állt egy napig. A Bank of Valletta pedig az ország legrégebbi és legtöbb ügyféllel rendelkező bankja, így a sziget gazdasága lényegében egy napig állt.

A brit nyomozóhatóság egyelőre nem adott ki információkat a razziák részleteiről. Annyit lehet tudni, hogy Londonban és Belfastban fogták el a gyanúsítottakat, illetve hogy további elkövetőket még keresnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?