Mark Zuckerberg minden évben tesz egy vállalást, kitalál egy projektet. Idén, sok minden más mellett, a kriptovalutákkal is fog foglalkozni.

Mark Zuckerberg minden évben tesz egy vállalást, kitalál egy projektet. Idén, sok minden más mellett, a kriptovalutákkal is fog foglalkozni. Jön a facecoin? (Nem.)

(Fotó: JD Lasica / Flickr CC-BY)
(Fotó: JD Lasica / Flickr CC-BY)

„A központosítás vagy decentralizáció kérdése a legérdekesebb most a technológiában. Sokan azért lettünk technológusok, mert hiszünk abban, hogy decentralizáló erőként több hatalmat ad az emberek kezébe”

idézi Mark Zuckerberg faláról a WeForum. A Facebook vezetője ezt követően arról is írt, hogy a technológia ígéretét eltorzította néhány nagy cég és a kormány, és arra használják, hogy megfigyeljék az embereket. Ez ugyan nem számít korszakalkotó megállapításnak, ha figyelembe vesszük, hogy a Facebook üzleti modellje a felhasználók megfigyelésén és célzott reklámok kiszolgálásán alapul, de azért szép tőle, hogy így sajnálkozott rajta.

A decentralizált techológiák között a blockchaint és a kriptovalutákat is megemlítette. Illetve arról írt, hogy a titkosítás mellett ezek lehetnek az eszközei a megfigyelési trenddel való szembehelyezkedésnek. Még egy ígéretet is megfogalmazott Zuckerberg:

Érdekel, szeretném mélyebben tanulmányozni a pozitív és negatív hatásait ezeknek a technológiáknak, és azt, hogy hogyan használhatnánk őket a rendszereinkben.

Bocs, Mark, akkor ez most facecoin lesz?

A Futurism rá is kérdezett, hogy azt jelentik-e a Zuckerberg által írtak, hogy a Facebook kriptopénz kibocsátásra készül. A cég szóvivője szerint azonban egyelőre mondanivalójuk sincs a témában. Szóval még egy „sem megerősíteni, sem cáfolni” fordulatra se futotta.

A lap által megkérdezett szakértők szerint azonban nem lenne teljes hülyeség a Facebook kriptopénze. Használhatná például arra a cég, hogy azokat a felhasználókat jutalmazza, akik tartalommal töltik meg a közösségi oldalt. Ilyen mechanizmusa momentán nincs a Facebooknak, sőt a hír jellegű tartalmaktól való elfordulás programjának meghirdetésével valószínűtlenné is vált, hogy ezt az irányt követné a lap. A piacon azonban vannak olyan megoldások, amelyek az írók, fotósok, videósok díjazását akarják megoldani. Ilyen például a Steemit nevű lap vagy a Brave böngészőbe épített támogatási motor is.

Nem most kezdték

Valami alappal ráadásul rendelkezik is a Facebook. A WhatsAppban 2017 decembere óta van peer-to-peer fizetési lehetőség, amelyet az indiai piacon tesztelnek egyelőre. A tranzakciós piacon ismét találunk izgalmas megoldásokat. A bitcoin ugyan a rendszer terheltsége, a volatilitás és a magas tranzakciós díjak miatt ilyen célra nem alkalmas, a Ripplet azonban pont a pénzküldés olcsóbbá tételére tervezték.

Igaz, az hogy Mark Zuckerberget elkezdi érdekelni egy technológia, nem jelenti azt, hogy a Facebookot is érdekelni fogja. A közösségi oldal vezetője korábban a lakás automatizálásra szánt rá egy évet, de ebből nem lett facebookos szolgáltatás. Mint ahogy abból sem, hogy a tavalyi projektje során meglátogatta az összes USA-tagállamot egy országjárás keretében.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?