A gyümölcsök blockchainje eltűnt az internetről, a legnagyobb japán tőzsdék egyikét pedig feltörték. Hírek a vadnyugatról.

Két kriptopénzes botránnyal ért véget az előző hét, amely rámutat arra, hogy épp akkora őrület van a különböző virtuális valuták és részvénynek tűnő, de nem szabályozott tokenek között, hogy nagyon rizikós bármilyen pénzt fektetni beléjük.

(Forrás: Prodeum / Twitter)
(Forrás: Prodeum / Twitter)

Kezdésnek a Coincheck, Japán egyik legnagyobb tőzsdéje jelentette be, hogy nagyjából 400 ezer dollárnyi pénzt loptak el ismeretlen tettesek egy hackertámadás során. Ahogy a cég észlelte az incidenst, letiltotta a NEM nevű kriptopénzre vonatkozó utalásokat a rendszerben, de mire erre sor került, 523 millió tokent már elvittek a tolvajok.

A Kuala Lumpurban fejesztett NEM valuta és a hozzá tartozó blockchain a közösséget helyezi a középpontba. Fejesztőinek kiléte nem ismert, csupán az interneten használt felvett nevüket lehet tudni. A pénz 2015 óta létezik, és viszonylag sikeresnek is számít. Volumenjét tekintve a nyolcadik legnagyobb kriptopénz.

Ez a befektetés is hogy megváltozott

Még kínosabb a vasárnap kirobbant ügy, ami a Prodeum nevű kriptovalutát érinti. A gyümölcsök és zöldségek blockchainjét – mindenki őrizze meg a hidegvérét – fejlesztő cég kevesebb mint egy hete vágott ICO-ba. Az ekkor kiadott sajtóközleményük szerint az egészségtudatos vásárlókat és a zöldség- és gyümölcstermelőket tervezte összekötni a startup az Ethereum blockchainjének segítségével.

Homokszemek – sőt, ahogy az ügy jelenleg kinéz, kisebb sziklatömbök – kerülhettek a fogaskerekek közé azonban. A Prodeum honlapjáról jelenleg minden tartalom hiányzik, csupán annyi van rá kiírva kis betűkkel, hogy pénisz. Ettől valószínűleg nem boldogok azok, akik a január 20. óta futó tokenkibocsátásban részt vettek.

A bitcoinos fórumok meg vannak győződve arról, hogy a Prodeum az első pillanattól kezdve csalás volt. A jelek alapján azonban egy hackertámadás áldozatául is eshetett a startup. Valószínű viszont, hogy a Prodeum befektetői búcsút mondhatnak a pénzüknek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?