A SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet korábbi internetes igazgatója két lábbal szállt be a kriptósokba a Twitteren.


Twitteren vette sorra a kriptovalutákhoz kapcsolódó, szerinte hamisnak bizonyult ígéreteket John Reed Stark, az amerikai tőzsdefelügyelet korábbi internetes ügyekért felelős vezetője. A hivatalt a saját tanácsadócégének vezetői székére cserélő Stark nem fogta vissza magát. Lássuk a listát!

Állítás: A kriptó forradalmi jellegű kiegyenlítő eszköz, ami a korábbi gazdasági egyenlőtlenségeket elsimítja a pénzügyi rendszerből kiszorultak bevonásával.

A kriptó ezzel szemben nem lett a szegények pénze. Ahol megpróbáltak ilyesmit – például El Salvador – ott nem működött. A bankolatlanok bevonásának eszközeként a szegényeket hozta még rosszabb helyzetbe.

Állítás: A kriptó egy egyedülálló, új módszer arra, hogy az egyének szabadsága visszaálljon.

A kriptó ezzel szemben egy nagyon volatilis, többször összeomló pénzügyi eszköznek bizonyult, amelyet a hagyományos betétbiztosítási rendszerek sem védenek – és egészen sokáig, tegyük hozzá – a szabályozó hatóságok radarján sem volt jelen. De legalább legitim fizetőeszközöket nem váltotta le a kriptó.

Állítás: A kriptó nagy esély a decentralizálásra.

A kriptós rendszer meglepően centralizáltnak épült ki. És mivel egyes szereplők több szerepet is ellátnak – például kereskedelmi platformot nyújtanak és kereskednek is – ezért a visszaélések lehetősége is megteremtődött.

Állítás: A blockchain egy korszakos változás.

Nem mindenki által írható, nem felülírható adatokat tartalmazó adatbázis a blockchain, ami egy izgalmas matematikai problémával van megfejelve. Társadalmi vagy pénzügyi problémákat azonban nem old meg.

Állítás: A kriptó remek vásárlásra használható pénzhelyettesítő.

Az ár ingadozása, a tranzakciók sebessége és a tranzakciós költségek magas volta miatt nem igaz.

Állítás: A kriptó remek befektetés.

Lásd fentebb: betétbiztosítás nélküli, a csalást könnyen lehetővé tévő, volatilis pénzügyi eszköz. A remek befektetés ellentéte.

Állítás: A kriptó befektetés védelem az inflációval szemben.

Ezt láttuk a gyakorlatban is. Az inflációval együtt csökkent a kriptovaluták árfolyama is.

Állítás: A blockchain természete miatt egyszerűbb elfogni a kriptót használó bűnözőket.

Ha a bitcoin nem is anonim, de elég könnyű elbújni a rendszerben. És ez még akkor is igaz, amikor a bűnözők nem használnak pénzmosó (mixer) szolgáltatásokat.

A fentiek mellett Reed még kitér arra, hogy a kriptó a bűnözők ideális eszköze. A piaci szereplők által szolgáltatott adatokban pedig nem lehet megbízni. Ezért további problémák is vannak. Érvelését azzal zárja, hogy a piramisjátékok elharapózása a rendszer egyik fontos jellemzője.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?