A challenge coin egy olyan érme, ami nem kerül kereskedelmi forgalomba. Itt egy terápiás példány az Egyesült Államokból.

A challenge coin egy olyan érme, ami nem kerül kereskedelmi forgalomba. Itt egy különösen zavaró példány.

Így néz ki egy érme átadása (Fotó: U.S. Navy / Mass Communication Specialist 1st Class Ryan Riley/Release)

Challenge coint elismerésként adnak. Jellemzően katonai alakulatokban történik ez, de átszivárgott a rendőrséghez és a tűzoltósághoz is az Egyesült Államokban. Az érme annak a kifejezése, hogy az azt adó nagyra tartja a megajándékozottat. Ennek sok oka lehet, az életmentéstől a sikeres közös műveletig. Ami viszont fontos, hogy az érme átadása nem kötelező dolog, nem formális, átnyúlik a rangokon, és mindenképpen megbecsülést fejez ki.

Kivételek természetesen vannak. Elnöki látogatás alkalmával például történik érmecsere. Az érmék teljes sztoriját a 99 Percent Invisible podkaszt dolgozta fel remekül.

Az érméknek az ad aktualitást, hogy a 32 napja leállított amerikai kormány és a nagyjából ugyanennyi ideje csúszó kormányzati fizetések miatt feltűnt egy új fajta érme is. Jake Tapper, a CNN washingtoni tudósítója mutatta be a Twitter csatornáján a Secret Service tagok között megjelent új érmét, ami annak állít emléket, hogy bár fizetést nem kapnak az ügynökök, behívják őket dolgozni.

Tekintve, hogy fizetés nélkül dolgoznak olyan egyenruhás szervezetek emberei is, mint a repülésbiztonságért felelős TSA vagy a lassan a működésképtelenség szélére sodródó FBI, várható, hogy pár ilyen terápiás, a helyzetet kinevető érme feltűnik még.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?