Január 14-én kifosztották az új-zélandi Cryptopia tőzsdét. A betörés vizsgálata lassan halad, de most az Elementus nevű adatfeldolgozó cég közölt pár részletet.

Január 14-én kifosztották az új-zélandi Cryptopia tőzsdét. A betörés vizsgálata lassan halad, de most az Elementus nevű adatfeldolgozó cég közölt pár részletet.

Eredetileg a Cryptopia karbantartás miatt állt le, legalábbis ezt közölte az ügyfelekkel. Majd kénytelen volt teríteni a kártyáit, hogy komoly adatvesztés történt – írja a Bitcoin.com. Kezdetben az ellopott összeget sem hozták nyilvánosságra. Most viszont már lehet tudni, hogy 16 millió dollárt vittek el ethereumban és egyéb ERC20 tokenekben.

A támadás különlegessége volt, hogy nem egy-két tárcát fosztottak ki, hanem több tárcából, kis pénzügyi műveletekkel szedték össze a zsákmányt. A tőzsdékbe betörő támadók jellemzően türelmetlenek voltak eddig, most viszont egy megtervezett, profi támadás nyomai várták a nyomozókat. A nyomozóknak azt mindenképpen ki kell deríteniük, hogyan férhettek hozzá a támadók ennyi különböző tárca titkosítókulcsaihoz. Ha van az ügyben igazán aggasztó részlet, ez az.

A célként felhasznált tárcák is változatosak. A két legnagyobb tárca azonban a Biboxnál és a Binance-nál van, de ezek mellett tíz kisebb tárcát is használnak. A pénz kivételével sem siettek a támadók, öt napon keresztül utalták ki maguknak a pénzt. Ekkor a Cryptopia már tudta, hogy kirabolták, de nem tudta megakadályozni, hogy pénzzé tegyék a tokeneket.

Ha az eddigi támadások olyanok voltak, mint egy fegyveres bankrablás, aminek a végén műbőrtáskás emberek kirohannak a bank előtt várakozó autóhoz, akkor a Cryptopia hack a következő szint. Itt megfúrták a széfet, módszeresen kipakolták az aranyrudakat, mint a Die Hard 3-ban, majd pedig fütyörészve távoztak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?