Aki gyorsan akar meggazdagodni, könnyen pórul járhat. Különösen, ha a neten kapott tuti befektetési tipp mégsem tuti.

Aki gyorsan akar meggazdagodni, könnyen pórul járhat. Különösen, ha a neten kapott tuti befektetési tipp mégsem tuti.

(Forrás: Pixabay)
(Forrás: Pixabay)

Remek tanulmány jelent meg a Bitfallson a pump&dump nevű trükkről. A balekok kifosztásának módszere ugyan nem új, de az írás szerzője egy valós akció bemutatásán kereszül így is érdekessé tudta tenni.

Mi az a pump&dump?

Egy kevésbé ismert, sikeres, perspektivikus kriptopénz árának felverése, majd az odasereglő embereknek való továbbadása. Lényegében a bennfentes kereskedelemnek és a csalásnak egyfajta keveréke.

Hogyan működik?

Az akciót a bennfentesek egy köre szervezi meg, ők választják ki a kriptopénzt, a tőzsdét, ahol az akcióra sor kerül, és az időpontot. Ők riasztják a belső és a külsőbb körök embereit is, hogy akció lesz, készüljenek. Az egyes körökbe tartozók időben elcsúsztatva kapják az információt. A szervezők és a közeli embereik biztosan jól járnak, a többiek már vállalnak kockázatot, az áldozatok pedig biztosan rosszul járnak.

Hogy lehet bekerülni a körbe?

Az áldozatokat tárt karokkal várják természetesen. A cikk szerint jól működő belső körökbe nem egyszerű és nem olcsó bekerülni, 15 bitcoint vagy annál többet is kell áldozni a bejutásra.

Aki bent van az biztosan jól jár?

Nem. A szervezők dönthetnek úgy is, hogy a saját közelebbi embereiket is kihasználva titokban előre bevásárolnak a kriptopénzből, és a belső kör emberenek adják el az első szakaszban a valutájukat. Egy-két ilyen húzás után a csoport jellemzően szétesik, de ezzel számolnak.

És ez nem bűncselekmény?

A cikk szerzője szerint nem bűncselekmény, mert az országok többségében nincs szabályozva a kriptopénzek kereskedelme. Nehéz elképzelni azonban azt, hogy a pump&dumpban való részvétel után tiszta lelkiismerettel lehetne elvonulni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?