Az indiai Icici Bank nem elsőként valósítja meg a funkciót, de elég ügyesen összerakták. Ki ne vágyna arra, hogy elindulhasson kártya nélkül otthonról.

(Fotó: Garry Knight / CC-BY)

A bankkártya nélküli pénzfelvétel olyan funkció, amit csendesen el lehet irigyelni külföldi bankoktól. Most épp az Icici Bank jelentette be Indiában, hogy a jövőben az ATM-jeiből lehet pénzt kivenni anélkül is, hogy kártyákat dugdossanak a gépekbe.

A módszerben technológiai újítás nem nagyon van. A bank iMobile nevű banki alkalmazásában lehet elindítani a folyamatot. A szolgáltatás napi 85 ezer forintos limittel működik, ennél többet nem lehet kártya nélkül felvenni.

Nem ők az új srácok

Az Icici nem egy hagyományos neobank. 1994-ben alapították Mumbaiban, 4882 bankfiókkal rendelkezik és 15 ezer automatát üzemeltet. A bank India mellett további 17 országban van jelen, olyan helyeken is, mint az Egyesült Királyság vagy Belgium.

A bank ráadásul az elmúlt pár évben komoly botrányokon ment keresztül. 2018 végén az igazgatója, Chendra Kochar kénytelen volt korrupciós vádak miatt lemondani a cég vezetéséről. A vádakat később egy, az Srikrishna bíró által által vezetett bizottság is jóváhagyta. Korábban pedig amiatt szorult az Icici, hogy elterjedt, a bedőlő hiteleket felvevő ügyfeleket erőszakos módszerekkel próbálják fizetésre késztetni. A bank intézkedései öngyilkosságokhoz is vezetett.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?