Szent György ikonja előtt esküdtek meg az újév beköszönte előtt Grúzia Svaneti régiójának lakói, hogy nem bányásznak kriptovalutát.

Minden kolostor rejthet kriptóbányát (Fotó: Andrzej Wójtowicz CC-BY-SA)

„Sajnálatos, hogy ilyen szélsőséges megoldáshoz kellett folyamodnunk, de nem volt más választásunk” – idézi a Radio Free Europe tudósítása a ceremónia egyik résztvevőjét. A kényszert az okozta, hogy a régióba települő bányászfarmok miatt gyakorivá váltak az áramszünetek.

Az Energo Pro energiaszolgáltató pár nappal a vallásos esemény előtt közölte, hogy a helyzet fenntarthatatlan. A túlterheltség miatt a Svanetit kiszolgáló kábelekkel kapcsolatban is léptek fel problémák, amik miatt helikopteres szerelőcsapatot kellett kiküldeni, hogy egyáltalán legyen áram. Az energiaszolgáltató vezetője, Mikheil Botsvadze azt írta a Facebookon, hogy semmilyen infrastruktúra nem lenne képes kiszolgálni azt a terhelést, ami a hegyi régió kábeleit érte.

A bányászok azért települtek a magas hegyek által övezett környékre, mert a grúz állam az ott lakók támogatásaként ingyen biztosítja az elektromos áramot. Azaz a kriptós befektetők ismét megtaláltak egy területet, ahol az állami árszabályozással visszaélve, leszoríthatják a költségeiket.

(Fotó: Levan Gokadze CC-BY-SA)

Egy dologban számolták csak el magukat a bányászok. Svanetibel fával és villanyárammal fűtenek, és tudnak nagy hidegek lenni. Ilyen környezetben könnyen lehet rossz pontokat gyűjteni azzal, ha az ember megrongálja a távvezeték-hálózatot. Ráadásul az áramkimaradások miatt Svaneti egyik fontos bevételi forrása, a turizmus, is sérül.

A rendőrség 2019 óta próbálja házról házra járva, bányászgépeket lefoglalva visszafogni a kriptótermelést – írja az Eurasianet. A szentekhez azonban eddig nem folyamodtak. Többek között azért sem, mert a helyi kolostorokban is dolgoztak bányászgépek, sőt az egyik püspök is ötven géppel bányássza a püspöki palotában a bitcoint. A kriptóbányászat elterjedése miatt 2017 óta minden évben nőtt az energiafogyasztás, mostanra pedig tarthatatlanná vált a helyzet.

A vita még zajlik, hogy Svaneti lakóit kell-e ingyen árammal kárpótolni a hegyeikben épített vízerőművek miatt. Vagy meg lehet-e oldani a háztartási és az ipari áramfogyasztás kvóták mentén történő szétválasztásával. Minderre persze csak akkor lesz szükség, ha a feladat megoldásával Szent György is felsül.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?