Újabb, olcsó energiaárakat kínáló országban tilják be a bitcoin bányászatát. A bitcoin nem szavaz, azok viszont, akik a bányászok miatt töltik sötétben az estét igen.

A bányászgépek csak úgy eszik az áramot (Fotó: Gareth Halfacree // Flickr CC-BY-SA)

Végigsöpört az eladási láz a koszovói kriptóbányászok között – írja a Guardian. Az év végével az állam bejelentette, hogy egyelőre ideiglenesen, de betiltja a kriptó bányászatot, amíg az országot sújtó energiaválságnak vége nem szakad.

A jövő sem kecsegtető a bányászok számára. Koszovó ugyan maga oldja meg az energiatermelésének kilencven százalékát, ezt viszont a helyben kitermelt lignit elégetésével teszi meg. A lignitről pedig egy dolgot fontos tudni: nincs sok jövője, mert rendkívül nem környezetbarát, rossz minőségű fosszilis tüzelőanyag. Azaz Koszovó az egyik tankönyvi példája annak, hogyan lehet a bolygó jövőjét elégetve, környezetszennyező módon kriptovalutát böngészni.

A szennyezés kevés lett volna ahhoz, hogy a kormány betiltsa a kriptót. Az állami támogatású energiaprogram mellett is gördülő áramszünetekkel záródott a 2021-es év a koszovóiak számára. Két erőmű váratlan lezárása miatt a felhasznált energia negyven százalékát importból volt kénytelen fedezni az ország. Az importot azonban már úgy akarták megoldani, hogy abból ne a bányászok profitáljanak. A tiltás óta így razziát razzia követ, bányászgépeket koboznak el, ami miatt a korábban berendezkedett bányász ipar érzi magát rosszul.

Az üggyel kapcsolatban a legjobb megfigyelést talán Abe Burmeister amerikai dizájner tette. Szerinte a kriptó elsősorban abban bizonyított, hogy megtalálja, kihasználja és ezzel bedönti az államilag dotált energiárakat kínáló területeket. Ezeknek az országoknak két választásuk van: az egyik az energiaárak támogatásának megszüntetése, a másik pedig a bányászat betiltása.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?