Pusztán három mixer- és szerencsejáték oldalon folyik keresztül a drogpénz 97 százaléka, így aztán elég vidáman nyomon követhető.

Don Corleonénak sem lett volna egyszerű megmagyarázni a decentralizáltság előnyeit. Úgy tűnik, azóta sem változott semmi.

Bitcoin

A bitcoin egyik nagy sztorija, hogy a kriptopénz decentralizált. Nincs kibocsátó jegybank, nincs ellenőrző hatóság, hanem a rendszer tölti be ezt a szerepet. A gyakorlat azt mutatja, hogy a világ a rendezettség felé mozog: a bányászok, a tárcaszolgáltatók, a tőzsdék is újabb rétegnyi centralizáltságot adtak a rendszerhez. Azt viszont a fene se gondolta, hogy a drogkereskedelem is központosítva jelenik meg a blockchainen.

A Center on Sanctions & Illicit Finance és az Elliptic nevű törvényszéki kriptopénz szakértői cég közös jelentése a 2013 és 2016 közötti, gyanús forrásokból származó bitcoinforgalmat összegzi. A források közé a potenciálisan pénzmosásra használt címeket, a dark weben rejtőző drogüzletek címeit, gyanúba keveredett pénzváltókat, szerencsejátékos oldalakat és olyan „mixer” szolgáltatásokat vettek fel, amelyek a piszkos bitcoint kevésbé követhetőt tiszta bitcoinra cserélik. És hogy ez hogyan követhető? Úgy, hogy a pénz ugyan nagyrészt anonim, ám az összes pénzmozgást rögzíti a blockchain, amelynek ez a gyakorta felhozott előnye.

A jelentés nem is állítja, hogy az összes fekete- és szürkezónás fizetést sikerült volna követnie. Az Alphaville szerint azonban így is van két olyan állítás a dokumentumban, amelyeket érdemes megjegyezni.

Az első szerint a pénzmosás negyedéért felelősek a mixer szolgáltatások. A szerencsejátékon pedig a pénz 66-72 százaléka mosódik keresztül. Az így megtisztított pénz 45 százalékát pénzváltóknál váltották hagyományos valutára. A kriptopénz népszerűségének növekedtével a pénzváltó szolgáltatások forgalmának egyre kisebb százalékát adta a drogbiznisz.

A második pedig a központosításról fogalmaz meg érdekességeket. A dokumentum szerint pusztán három mixer- és szerencsejáték oldalon folyik keresztül a drogpénz 97 százaléka. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a decentralizált kriptopénzből is sikerült egy erősen központosított üzletet építeni a bűnözőknek. Másrészt pedig azt, hogy a hatóságoknak őrülten könnyű dolguk van, ha meg akarják figyelni ezt a hálózatot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?