Jó adag kriptót foglaltak le az akció során.

Kép: 123rf

Amerikai kérésre őrizetbe vette a nagyvállalatok elleni hackertámadásokkal gyanúsított REvil csoport tagjait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – írja az MTI. Azonosították a REvil összes tagját, a csoportot és az infrastruktúráját pedig felszámolták. Az őrizetbe vett 14 embertől 426 millió rubelt (csaknem 1,75 milliárd forintot) részben kriptovalutában, valamint 600 ezer dollárt, félmillió eurót, számítógépes eszközöket, 20 prémium kategóriájú autót és a bűncselekmények elkövetéséhez használt kriptopénztárcákat foglaltak le.

A gyanú szerint a hackercsoport vezetője részt vett külföldi techóriások feltörésében, illetve a REvil részt vett a JBS vezető amerikai húsipari vállalat és a Kaseya szoftvercég elleni támadásokban is. A JBS 11 millió dolláros váltságdíjat fizetett a hackereknek.

A hackercsoport tagjait pénzeszközök jogellenes forgalmával vádolták meg,amiért hét év börtönt kaphatnak Oroszországban. Az Interfax hírügynökség egyik informátora szerint Moszkva nem fogja kiadni az orosz állampolgár REvil-hackereket az Egyesült Államoknak.

Az RBK orosz gazdasági napilap felidézte, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök tavaly júniusi genfi csúcstalálkozóján a felek megállapodtak abban, hogy kidolgozzák, mely célpontok ellen nem szabad kibertámadást indítani. Biden akkor azt mondta, hogy a tilalmat az infrastruktúra 16 szektorára javasolta kiterjeszteni. Egy későbbi telefonbeszélgetés során az amerikai elnök sürgette, hogy Oroszország hozzon intézkedéseket a területén aktív hackerek megállítására.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?