Az amerikai kormány leállása miatt csak a fenyegető leveleket kiküldő számítógépes rendszer dolgozik, annak sem örül senki.

„Hálót fon az est, a nagy, barna pók / Nem dolgoznak az aktatologatók.” Írta majdnem Juhász Gyula. Az amerikai kormány leállása miatt csak a fenyegető leveleket kiküldő számítógépes rendszer dolgozik, annak sem örül senki.

Smith vadőr nem kap fizetést, ezért a nemzeti parkokat már szétjátszották a bunkó látogatók. Ez is a kormány leállása miatt történik (Fotó: Leo Leung CC-BY)

Az amerikai kormány leállásának vannak nagyon látványos hatásai, mint például, hogy akár egy órát is kell várni a reptereken a biztonsági átvilágításra. Még ijesztőbbek azonban azok a hatások, amik nem feltűnőek, de felhívják a figyelmet arra, milyen rendszerek futnak épp ellenőrzés nélkül.

A The Intercept cikke szerint az amerikai adóhivatal (IRS) automata rendszerei lendületlenül küldik ki a fizetési felszólításokat. A felszólításnak természetesen határideje is van, a nemfizetésnek pedig kellemetlen következményei. Például lefoglalhatják az érintett vállalkozások ingatlanjait. A probléma csupán annyi, hogy az ügyintézők nem dolgoznak, a telefonokat nem veszi fel senki, reklamációnak vagy tisztázásnak helye nincs. Az idő pedig telik.

Az adóhivatal mellett áll az a program is, ami a kisvállalkozásokat támogatja fejlesztési hitellel. Az agrártámogatások hiánya miatt a gazdák sem boldogok. Ráadásul nem csak pénzt nem tudnak költeni, a tervezgetés eszközeit is kivették a kezükből: az egyes növények termésátlagait tartalmazó adatbázis sem elérhető, mert az is kormányzati fenntartású volt.

A cikk szerint az adóvisszatérítések rendben el fognak indulni, erre ígéretet tett az IRS. Ugyanakkor erre sem lehet rákérdezni, mert nem veszik fel a telefonokat. A közfenntartású adótanácsadó szolgálatnál is csak a kaszáspókok dolgoznak a sarokban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?