Egymással versenyeznek az amerikai kiszállító cégek és startupok, hogy a koronavírus időszak alatt fellendült élelmiszer rendeléseket még kényelmesebbé tegyék.

(Fotó: Richard Kelland CC-BY)

A Walmart a CES elektronikai kiállítás alatt jelentette be, hogy új élelmiszer rendelés szolgáltatást indít. A megfelelő okos zárat megrendelő ügyfelei már be is engedhetik a cég testkamerát viselő futárjait egészen a hűtőszekrényükig. Így a futár nem csak leszállítja a megrendelt tejet-kenyeret, de normális korlátok között be is pakolhatja azokat a helyükre. Hasonló szolgáltatást már az Amazon is ajánl a saját ügyfeleinek.

A HomeValet azonban olyan lakástulajdonosoknak dolgozott ki megoldás, akik nem akarják, hogy idegenek kóricáljanak a lakásban. A startup egy „állítható belső hőmérsékletű okos dobozt” dob piacra, amit a továbbiakban az egyszerűség kedvéért hűtőnek fogunk nevezni. Az eszköz 499 dollárba kerül azoknak, akik a Walmart kiszállítós InHome szolgáltatásának előfizetői. A hűtőszekrény a ház előtti tornácon vagy valamely olyan helyen lakhat, ahová nem kell kulcs a belépéshez. Így az ügyfél megússza az okos ajtózár beszerzését.

A kiszállítós cégek szerint minden olyan módszer, amivel a vásárló jelenléte nélkül is le tudják rakni az árut, segít gördülékenyebbé tenni az áruszállítást. Általában véve jellemző, hogy az emberek úgy rendelnek, hogy személyesen át tudják venni a csomagokat, így viszont a csúcsidőkben nagyon sok kiszállítási igény van, az üresjáratokban pedig alig.

A futárok ellenőrizhetőségét az új módszerek is megőrzik. A HomeValet okos kültéri hűtője is kamerával rögzíti, ahogy éppen megtöltik. Ez a felvétel pedig később a hűtőhöz járó appon visszanézhető.

A technológia természetesen felvet egy másik kérdést is. Az egy ideig nyugodtnak tűnő futár szakmát választók az ilyen technológiák miatt már munkaidejük nagy részében meg vannak figyelve. Ez azonban nem feltétlenül mutatkozik meg a fizetésükben vagy a munkakörülményeikben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?