Nem ér sokat az a pénz, ami felett nem rendelkezünk. Egy amerikai programozónak 220 millió dollárnyi semmit nem érő pénze van. Ez a méreg, nem az, ami a Kincs, ami nincsben van.

(Fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

Remek sztorit közölt a New York Times Stefan Thomasról, aki akár bitcoin milliomos is lehetne, de egyelőre nem az. A német származású, jelenleg San Franciscóban élő programozó 7002 bitcoint kapott a kriptovaluta egyik hívétől 2011-ben egy ismeretterjesztő videóért cserébe.

A kriptovagyonát elrakta egy IronKey fizikai tárcába, amelyet PIN-kód véd. A kódot felírta egy cetlire, majd pedig, ahogy az történni szokott, a cetlit azon nyomban el is hagyta. Amikor a bitcoinnak nem volt értéke, akkor ez nem számított drága hibának. Ma viszont az IronKey nagyjából 220 millió dollárt ér. Ez egy olyan összeg, amiért már megéri lehajolni.

Az IronKey tíz próbálkozást enged. Ha a felhasználó tizedikre sem találja el a megfelelő PIN-kódot, akkor az eszköz letiltja a további próbálkozásokat. A titkosítottan tárolt adat pedig teljesen elérhetetlenné válik. Thomas a nyolc leggyakoribb PIN-kódját már végigpróbálgatta, így csak két próbálkozása maradt. Ha sikerül, akkor milliomos lesz, ha nem, akkor egyike azoknak a korai bitcoin felhasználóknak, akik egy ma komoly vagyonnak számító összeget veszítettek el. Az utóbbi egy exkluzív, de nem kicsi klub.

A Chainanalysis becslése szerint a valaha kibányászott bitcoin vagyon körülbelül 20 százaléka veszett el. Ez a mostani árfolyamon 140 milliárd dollárt jelent. Már szolgáltatások is vannak arra, hogy a jelszavukat elfelejtő bitcoin tulajdonosokat megpróbálják újra gazdaggá tenni. Mivel a tárcák jellemzően jó, tesztelt kriptográfiai megoldásokat alkalmaznak, ezért sok remény nincs arra, hogy fel lehessen törni azokat.

A hagyományos, központosított infrastruktúrában működő pénzügyi szolgáltatások – ilyenek a bankok, a fizetési szolgáltatók – esetében van lehetőség a jelszó nullázására. A banki informatikai rendszerben azonban a felhasználó a legkisebb szem a láncban. A bitcoin és a kriptovaluták többsége megszünttette a függőséget: mindenki a maga bankára. Cserébe viszont az összes olyan banki feladat is a felhasználók nyakába szakadt, amit egy banknál informatikusok végeznek. Opció még beköltözni egy online tárcába, de ebben az esetben a kriptopénz biztosította függetlenséget fel kell adni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?