Új-Mexikó legnagyobb megyéjében elveszítette az adatbázisait, a távvezérelt ajtóit és a kamerarendszerét a börtön. Még per is lehet az ügyből.

Túlzsúfoltság miatt nyertek már pert a rabok

Az eddigi legfucsább zsarolóvírusos támadást élték át az új-mexikói Bernalillo County. A kártevő a helyi börtön számítógépes rendszerét szállta meg, leállította a kamerás megfigyelőrendszert és nem hagyta távolról kinyitni a cellák elektromos zárjait.

A helyzeten ugyan el lehetne viccelődni, de érdemes belegondolni, hogy bármely távvezérelt zárakkal működő épülettel meg lehet ugyanezt csinálni. Illetve azt is, hogy a börtön rendszernek nem az a célja, hogy a rabokat befalazza a cellába, bármit követtek is el. Az egyes ajtókat kulccsal ki lehetett ugyan nyitni, de ez jelentős logisztikai kihívás, ha rabok csoportjait kell kiengedni vagy újra bezárni.

Az elsőre nyilvánvaló károk mellett különböző bűnügyi adatbázisokat is megtámadott a vírus. Egyelőre úgy gondolják a szakértők, hogy egyes, fizikai és szexuális erőszakos bűntetteket listázó adatbázis sérült is.

A támadás január ötödikén vette kezdetét, ekkor veszítették el a kamerák és ajtók feletti uralmat az őrök. Ekkor több megyei szolgáltatást is megtámadott a kártevő. Önkormányzati adatbázisok váltak elérhetetlenné, egyes hivatalok nem is tudtak kinyitni. Január tizedikén még csak részlegesen működött néhány intézmény.

A börtön azért különösen kínos a megyének, mert a kialakult helyzet sérti a törvényeket. A rabok kártérítést is kérhetnek vagy pert indíthatnak, mert nem a megfelelő körülmények között raboskodtak. A bezártság mellett nem fértek hozzá a nethez vagy a kint lévő családjukkal kapcsolatot biztosító telefonhoz sem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?