Elsőre viccesnek tűnik a hír, de valójában legalább három startupötlet is van benne.

Elsőre viccesnek tűnik a hír, de valójában legalább három startupötlet is van benne.

crypto-currency-1823349_1920

Van az olaszoknak egy csodás mondásuk: „se non è vero, è ben trovato”, ami annyit tesz, hogy ha nem is igaz, jól ki van találva, azaz remek sztori. Jó megközelítés ez, a jó történeteket el kell ismerni. A következő hír azonban még igaz is, ami csak növeli a poénfaktort.

A következő történt: a január 18-19-e között, Miamiban tartott The North American Bitcoin Conference-t úgy hirdették meg a szervezők, hogy a szervezők a borsos árú, ezer dolláros jegyet kriptopénzekkel is rendezni lehessen. A konferenciának a címe – „The Beginning Of A Revolution” – pedig azt hirdette, hogy valamiféle forradalom kezdődik.

Ez utóbbiban még igazuk is lehet a szervezőknek. A tavaly évvégi árfolyamemelkedés mellett ugyan kevesebb szó esett arról, hogy több amerikai tőzsdén lehetőség van már bitcoin alapú határidős ügyleteket kötni, illetve hogy a befektetési alapok is kacsintgatnak a bitcoin felé, de ettől még így van. Ugyanakkor arról még messze nincs szó, hogy a hagyományos tőzsdéknek és még hagyományosabb fizetőeszközöknek félnivalójuk lenne.

A forradalom fogaskerekei közé azonban a konferencia előtt homok került. Emiatt a szervezők kénytelenek voltak közhírré tenni, hogy a bitcoin rendszer túlterheltsége, a magas tranzakciós díjak és a fizetések lassú, manuális feldolgozása miatt beszüntetik a kriptovaluták elfogadását. Akinek jegy kell, lesz szíves dollárt használni.

Pénzszagot hoz a szél

A hír nem annyira vicces, amennyire lehetne. A fő problémát az okozza, hogy a jegykezelő platform nem tud mit kezdeni a kriptopénzes fizetésekkel. Ha startupot nem is lehet alapítani erre a problémára, egy szoftveres megoldásra valószínűleg lenne igény. A másik pedig, hogy a bitcoin blockchainre épített Lightning megoldás elfogadása után – illetve ha elfogadják – megoldást nyújt majd a kis összegű tranzakciók kezelésére, és csökkenti a rendszer terheltségét.

Most, hogy elég hosszan voltunk megértőek, mindenki nevethet egyet. Mert a végén csak az történt, hogy a legnagyobb amerikai bitcoin konferenciára nem lehet bitcoinnal jegyet venni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?