Az egykor a filmjeiről ismert cég logóját manapság kamerákon, drónokon, de még powerbankeken is lehet látni. Most épp a kriptóba ugranak bele.

Az egykor a filmjeiről ismert cég logóját manapság kamerákon, drónokon, de még powerbankeken is lehet látni. Most épp a kriptóba ugranak bele.

Fotó: Kodak / Facebook
Fotó: Kodak / Facebook

A huszonegyedik század elejének egyik gyakran mesélt nagy üzleti sztorija az volt, hogyan ment csődbe a Kodak, amikor jöttek a digitális fényképezőgépek. A történetet csak színezi, hogy a Kodaknál találták fel a digitális fényképezést a hetvenes évek közepén. Aztán a Kodaknál építettek át először hagyományos gépeket digitálisra a sajtó számára pár évtizeddel később. Azt a hibát viszont elkövette a cég, hogy nem dobott piacra tömegfogyasztásra szánt kamerákat. És valljuk be a profikat se igazán szolgálta ki.

A sztori ezzel véget is érhetne: a cég nem hallotta a jövő szavát, csődvédelmet kért, és eladta a szabadalmait. Tele lehet írni vele az üzleti könyveket. A Kodaknak azonban volt még egy pillanata a napokban, amikor a csődeljárás után megmaradt, profilját jelentősen megtisztított cég bejelentette, hogy KodakCoin néven kriptopénzt vezet be.

Ahogy az ilyen hírek után szokott lenni a Kodak részvényeinek ára megugrott. Az emelkedés azonban nem volt annyira jelentős, mint a blockchain trükköt elsőként eljátszó cégek. Hatvan százalékkal nőtt az árfolyam, így részvényenként valamivel több, mint öt dollárt adtak a cég papírjaiért.

A bejelentés arra is kitért, hogy KodakCoin és a hozzá tartozó platform a fotók jogkezelésének problémáját fogja megoldani. A megoldással visszakerülne a fotósok kezébe az irányítás, pontosabb döntéseket hozhatnának a képei eladásáról és licenceléséről. Az elképzelés szépséghibája, hogy teljes iparágakat kellene átállítani a KodakCoin kezelésére, amelyek viszonylag jól megvannak nélküle.

Vas is van

A Kodak nagyon számíthatott arra, hogy lesz akiknek megtetszik a terve, mert egy bányászgépet is bemutatott a Las Vegas-i CES nemzetközi szórakoztatóelektronikai expón. A cég saját bányászfarmot is fel akar állítani, de lehet majd bérelni is bányászkapacitást. A KashMinerbe beszállóknak előre kell perkálniuk a gépek bérletéért, és a megtermelt KodakConiokon is osztozni fog a cég és a bérlő. Ebben az esetben sem világos, hogy mivel jobb ajánlat ez, mint beállítani saját gépeket a már jelentős értékkel rendelkező ether vagy litecoin bányászatára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?