Szabadságot se vettek ki a pénzügyminiszter hivatalában, hogy időre elkészüljenek a szabályozási dokumentumokkal. Garancia nincs rá, hogy el is fogadják a javaslatokat.

Kép: Pixabay

Az elmúlt napok egyik nagy kérdése, hogy meddig ül még az Egyesült Államok elnöki székében Donald Trump. Az elképzelhető maximum a tizenegy nap, hiszen ez után át kell adnia a hatalmat, de könnyen lehet, hogy még előtte visszahívják egy alkotmányos vádeljárással.

A Trump adminisztráció viszont addig is működik a háttérben, ami nagyon zavarja a bitcoin rajongóit. A Steven Mnuchin vezetette pénzügyminisztérium még az utolsó pillanatban megpróbál elfogadtatni pár olyan kriptopénzeket érintő szabályozást, amire eddig nem volt idejük. A Techcrunch szerint a minisztériumban a hálaadást is végigdolgozták, hogy elkészüljenek.

A munka a FinCEN rövidítés alatt ismert pénzügyi bűnözés elleni hivatalban zajlik. A terrorizmus finanszírozást, feketepiaci felhasználást és pénzmosást megakadályozni hivatott hatóság nem hozott új érveket vagy bizonyítékokat amellett, hogy miért szükséges azonnal létrehozni az új szabályozást.

A hatóság azt szeretné, ha a háromezer dollárnál nagyobb összeget megmozgató kriptopénzes tranzakciókról szóló naplófájlokat megőriznék a tőzsdék. Illetve, ha jelentenék a tízezer dollárnál nagyobb napi forgalmat bonyolító felhasználókat a FinCEN-nek. A bankoknak az ilyen nagy összegű készpénzkivétet jelenteniük kell, de csak akkor, ha egy pénzintézeten belül intézett ekkora készpénzes tranzakciót az ügyfél. A költéseket pedig nem kötelesek figyelni.

Egy kapcsolódó állásfoglalás pedig a további pénzügyi megfigyelési lehetőségek megteremtését szorgalmazta. Mindezt lehetőleg úgy, hogy az adat bekéréséhez ne legyen szükség megalapozott gyanúra vagy bírói végzésre.

A tervezett rendelkezések ellen egyszerre szólaltak fel a bitcoinban érdekelt cégek és felhasználók, illetve az Electronic Frontier Foundation digitális szabadságjogi nonprofit csoport. Még olyan, újonnan megválasztott szenátor is akad, aki szerint a FinCEN törekvése az elnöki ciklus legvégén csupán egy mókás ötlet, nem komoly terv.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?