Van már bitcoinos MLM és etheres piramisjáték is, ezért a szabályozó hatóságok kénytelenek beszélni a kriptopénzes befektetésekben rejlő veszélyekre.

Van már bitcoinos MLM és etheres piramisjáték is, ezért a szabályozó hatóságok kénytelenek beszélni a kriptopénzes befektetések kockázatairól.

(Fotó: Casascius)
(Fotó: Casascius)

A 2018-as évben a befektetőkre leselkedő veszélyek listájára a bitcoin is felkerült. A listát Utah állam értékpapírokkal foglalkozó hatósága (Utah Division of Securities, UDS) állította össze. Az UDS szerint a bitcoint gyakran használják csalásokra, ezért kell észnél lenniük az embereknek, ha ilyen befektetést ajánlanak nekik. A bitcoin alapú megoldásokra nem vonatkozik a befektetővédelem, nincs rájuk befolyása egyetlen szabályozó hatóságnak sem – áll a figyelmeztetésben, amelyet a Deseret News ismertetett.

A dokumentum arra válaszul született, hogy 2017-ben az év eleji 900 dolláros árfolyamról 17 ezer dollárra ugrott fel a kriptovaluta ára. A hatalmas emelkedés tömegeknek hozta meg a kedvét a kriptovaluta spekulációhoz. A kriptopénzekkel való kereskedelem mellett pedig népszerűvé vált az ICO nevű közösségi finanszírozáshoz hasonló eszköz is, amely során a résztvevők a részvényekhez nagyon hasonló részesedést vesznek bitcoinnal vagy ethereummal egy induló cégből. A részvénytől csak az különbözteti meg az ICO-kat, hogy ezek sem szabályozott körülmények között működnek.

Azok a dolgok, amik gyorsan szállnak fel, hajlamosak nagyon gyorsan lezuhanni

– mondta Keith Woodwell, a USD vezetője. Woodwell nem is az árfolyamingadozástól félti elsősorban a befektetőket. A szakember szerint a kriptopénzekre felépített piramisjátékok veszélyesebbek. Sőt már megjelentek a kriptopénz alapú MLM-ek is.

Ha emelkedik az árfolyam, remek! Ha esik, akkor kockáztattál és beültél a hullámvasútba

– mondta Woodwell, aki csak azt tanácsolja a kriptopénz kereskedéssel kacérkodó befektetőknek, hogy megbízható, ismert tőzsdén vásároljanak bitcoin, ethereumot, litecoint vagy bármely más kriptovalutát.

MNB: az ICO-kkal vigyázni kell

Meglepően hasonló tájékoztatást adott ki az MNB és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) is. A hatóságok az ICO forrásgyűjtési formák kockázataira hívták fel a figyelmet.

Az ICO-k rendkívül kockázatos és igen spekulatív befektetési formáknak számítanak. A tokenek ára ugyanis általában rendkívül ingadozó, és előfordulhat az is, hogy a befektetők huzamosabb ideig nem tudják visszaváltani őket, azaz likvid (másodlagos) piaccal nem feltétlenül rendelkeznek

– áll az MNB közleményében. Emellett arra is kitér az írás, hogy az ICO-k nem szabályozottak, a forrásgyűjtést bejelentő white paperek pedig nem tartalmazzák minden esetben a befektetési döntéshez szükséges információkat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?