Végre valami izgalmas, amire lehet fogadni. Melyik bank lesz az? Sőt, egyáltalán sor kerül-e a csődre?

Végre valami izgalmas, amire lehet fogadni. Melyik bank lesz az? Sőt, egyáltalán sor kerül-e a csődre?

A hackerek amúgy nem viselnek símaszkot, de valamiért szeretik így ábrázolni őket (Forrás: Fintechradar)

A pénzügyi szektor digitalizációjának vannak olyan trendjei, amelyekre teljesen sportszerűtlen fogadni. Ilyen például, hogy még több pénz ömlik a blockchain technológiával foglalkozó startupokba. Ezek nem mindig jönnek be, tavaly például a Lending Club botránya visszafogta a P2P hitelezést, ami hasonlóan biztos trendnek tűnt. A minimális kockázat a sportértéken azonban nem változtat.

A nagyszabású jóslatok viszont más lapra tartoznak. Különösen, ha rövid időtávra fogalmazzák meg őket. A Brexit keltette bizonytalanság miatt eleve tajtékos napokat megélő Egyesült Királyság kiberbiztonsági kutatóközpontjának professzora, Richard Benham szerint 2017-ben egy bank áldozatul fog esni a hackereknek. A jóslat annyira nem meglepő, 2016-ban a brit Tesco Bank kilencezer ügyfelének számlájáról emeltek le különböző összegeket egy támadás során. A teljes prófécia viszont többet mond:

Egy nagy bank csődbe fog menni egy hackertámadás következtében fellépő bizalomvesztés miatt, ami után a betétesek megrohamozzák a bankot.

Így már érdekesebb, hiszen a bankcsőd mellé bekerülnek a tömegjelenetek, sorban állás és pánik is. A Tesco Bank esetében mindezek elmaradtak, a pénzintézet nagyon ügyesen kezelte a helyzetet, így nem volt roham sem.

A Benham által idézett statisztika szerint az Egyesült Királyságban 2,5 millió különböző méretű kibertámadást regisztráltak a tavalyi év során. Azt gyanítja, hogy ennél több incidens volt, de a bankok, ha tehetik inkább titokban kártalanították az ügyfeleket, mint hogy nyilván elismerjenek egy sikeres hackertámadást.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?