Régen volt már igazán nevetséges blockchaines hír, de szerencsére a holland Rabobank a megmentésünkre sietett. A pénzintézet az IBM-mel közösen fejlesztett blockchain alapú appot a kávé követésére.

A Thank My Farmer alkalmazás lehetővé teszi, hogy a fogyasztók végigkövessék a kávé útját a termelőtől a poharukig. Egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában lesz elérhető a CES elektronikai expón bemutatott app, ráadásul ott is csak a Beyers Koffie által forgalmazott kávék egy részével fog működni.

Ha viszont működik, akkor a vásárló egy QR-kód leolvasása után nem csak a termelőről tudhat meg információkat. Támogathatja a helyi közösségi projekteket pénzzel is.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon az IBM blockchain platformjára építkezetek a résztvevők. A rendszer működőképességét az garantálja, hogy a kávéexportőrök, szállítmányozási cégek, importőrök és kereskedők adatait egy helyen kezelik. Az üzleti szereplőknek nem kellett új szoftverre átállniuk, azt oldották meg a fejlesztéssel, hogy ezekből az eddig is futó alkalmazásokból a blockchainre is felkerüljenek az adatok.

Az IBM szerint a 19-24 év közötti kávéfogyasztók kétharmadát érdekli, hogy etikus forrásból származó, fenntartható módon termelt kávét iszik-e.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?