Egy 2013-ban indult ügy zárulha le lassan: a Wells Fargo banknál kétmillió hamis számlát nyitottak az ügyfelek adatainak felhasználásával, hogy úgy tűnjön, pörög a munka.

(Fotó: Mike Mozart / CC-BY)
(fotó: Mike Mozart / CC-BY)

Tegnapelőtt a Wells Fargo elemzőjének rózsás jövőképével foglalkoztunk, ma a Wells Fargóval magával. Hamarosan a végéhez ér az a tárgyalássorozat, amelyben a banki teljesítménymutatók meghamisítását szorgalmazó vezetők kerültek a vádlottak padjára – írja az American Banker.

Az ügy 2016-ban kezdődött, amikor a bank beismerte, hogy két kormányügynökség is vizsgálja a sales folyamataikat. Ekkor a vizsgálat már három éve tartott. 2016 szeptemberében pedig a Wells Fargo bele is egyezett 185 millió dollárnyi büntetés kifizetésébe, mert kiderült, hogy több mint kétmillió hamis folyószámlát nyitottak valós ügyfelek adatait jogtalanul kezelve a bank alkalmazottai.

Az első körben főleg az alacsonyabb beosztású banki ügyintézők vitték el a balhét. Ők nyitották a számlákat, mert csalás nélkül nem lehetett teljesíteni a bank által elvárt normát. Az ilyen számlákkal való manipulációt azonban a banki vezetők elnézték és elvárták.

A vezetők azzal védekeznek, hogy hasonló elvárások voltak több más banknál is. Az adatok jogtalan kezelése pedig nem éri el azt a szintet, amitől bűnügynek kellene tekinteni a Wells Fargónál történteket. Illetve, hogy a hamis számlákat létrehozó alkalmazottakat már kirúgta a cég. Ez alatt a banki ügyintézőket és a bank közösségi bankolásért felelős vezetőt, Carrie Tolstedtet értik, aki 2016. júliusában a részvényopcióról való lemondással a zsebében távozott.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?