A villamosenergia-válságtól szenvedő Koszovó kormánya megtiltotta az országban a kriptovaluta-bányászást, hogy visszaszorítsa az áramfogyasztást.

Kép: 123rf

– közölte a Koha Ditore című pristinai napilap szerdán.

A kormány kedden döntött arról, hogy az országot sújtó, évek óta nem tapasztalt mértékű energiaválságot minden eszközzel igyekszik megoldani, ezért betiltották a sok áramot fogyasztó kriptobányászatot is – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap szerdán. Artane Rizvanolli gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a rendvédelmi szervek lecsapnak minden olyan helyre, ahol feltételezhető, hogy kriptobányászat zajlik.

Nem a tevékenység visszaszorítása a cél, csak az energiatartalékok védelme, de így is a bányászokon csattan az ostor.

Koszovóban számos fiatal kezdett kriptovaluta-bányászatba az utóbbi években, egyrészt az olcsó villamosenergia miatt, másrészt pedig azért, mert nagyon magas a munkanélküliségi arány az országban, és a fiatalok így bevételhez juthattak. A balkáni ország december eleje óta komoly energiagondokkal küzd, hőerőművei többször is meghibásodtak, az országnak pedig nincs pénze arra, hogy a magas energiaimport-árakat állja. Emiatt az országban többször is áramkimaradások voltak az utóbbi hetekben.

A kormány december elején 60 napos válsághelyzetet hirdetett, és bejelentette, kénytelen lesz szigorú lépésekkel korlátozni az elektromosenergia-használatot. Koszovó elektromos energiájának 90 százalékát a szénnel üzemeltetett hőerőművek állítják elő, ezzel viszont az erőművek jelentősen szennyezik a levegőt.

“Egyetlen bitcoin kibányászásának akkora az ökológiai lábnyoma, mint 2 milliárd Visa tranzakciónak”


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?