Pilot verzióban kiadta Kína a digitális jüan tárolására és használatára szánt tárca programot.

(Forrás: Adrian Korte / CC-BY)

A digitális jüan (a rövidítése, amit valószínűleg nem fogunk használni: e-CNY) nem kriptopénz. A kínai jegybank bocsátja ki, célja a hagyományos pénz leváltása, és még annyira sem decentralizált, mint amennyire a bitcoinról vagy az etherről azt szokás mondani. Ráadásul nem is a blockchainen zajlanak a tranzakciók – írja a Verge.

A digitális jüan leginkább a hagyományos elektronikus pénzhez hasonlít. Az eltérés, hogy ezt a jegybank bocsátja ki, az látja el a kereskedelmi bankokat az e-jüannal, amelyek aztán a disztribúcióját végzik. A jegybank 2014 óta dolgozik azon, hogy a rendszer létrejöjjön.

A rendszer nem kínál anonimitást, követni lehet benne az egyes tranzakciók útját. Erre a hétköznapi felhasználók nem lesznek képesek. Számukra ugyanannyira biztosítja a névtelenséget a digitális jüan, ahogy a papírpénz tenné. A bank számára azonban jelölt bankjegyként követhető a pénzforgalom.

Kínában ugyan több digitális fizetési app működik, amelyek egyike sem digitális jüant használ. Ugyanakkor, ha a kommunista párt elhatároz valamit, akkor hajlamos azt végre is hajtatni. A tech és fintech startupok már több mint egy éve nyögik a szabályozási kísérletek terhét emiatt. Várhatóan a 2022-es pekingi téli olimpiára elérhetővé válik az országba látogató külföldiek számára is a rendszer. A Bloomberg szerint szűk körben már bemutatták az erre szolgáló felületet és folyamatokat korábban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?