Legyünk inkább csak barátok, esetleg még azok se – üzeni a dán kormány a bankszakmának.

Legyünk inkább csak barátok, esetleg még azok se – üzeni a dán kormány a bankszakmának.

Kép: Finn Årup Nielsen CC-BY-SA

A szabályozási csapdától tartó Dánia azon dolgozik, hogy eltávolítsa a pénzügyi intézményeit szabályozó hatóságot a pénzügyi intézményektől – írja a Pymnts. Az ötlet nem hülyeség, az idegen szóval regulatory capture nevű gazdasági jelenség jól dokumentált dolog. Akkor beszélnek erről, amikor az adott szakterület szakemberei töltik meg az őket szabályozó hatóságot is. Például a bankok szabályozását bankárokkal oldják meg. A példánál akad cifrább is, Donald Trump amerikai elnök egy korábbi szénipari lobbistát tett meg az EPA, a környezetvédelmi hatóság vezetőjének. Ez már nem is szabályozási csapda, hanem egyenesen egy rossz vicc.

A dánokat az tette óvatossá, hogy a Danske Bank belekeveredett egy 230 milliárd eurós pénzmosási botrányba. Hagyományosan rosszul veszi ki magát, ha egy szabályozó (FSA) felügyelete alatt ekkora blama történjen. Rasmus Jarlov dán üzleti miniszter azt nyilatkozta, hogy a kormány keresi annak a módjait, hogy a 2019-ben eltávolítsa a pénzügyi szabályozót a bankvilágtól.

A miniszter arról is beszélt, hogy a szabályozó felé intézett kritika sem alap nélküli. A Danske botrányt kirobbantó szivárogtató, Howard Wilkinson például korábban azt nyilatkozta, hogy a FSA inkább a bankot védte. Az is rosszul veszi ki magát, hogy a szabályozó hatóságot az a Henrik Ramlau-Hansen vezeti, aki korábban a bank pénzügyi igazgatója volt.

A bank részvényeinek árfolyama még emelkedett is, amikor a Danske jelenlegi igazgatója azt nyilatkozta, hogy a kilátásba helyezett büntetés mértéke valószínűleg túlzó, és a gyakorlatban alacsonyabb lesz az összeg. Ezt a Times-nak nyilatkozó, a nyomozásban résztvevő forrás úgy értékelte, hogy a szabályozási csapda biztos jele, ha egy bank ennyire nyugodtan nyilatkozgat, miközben vizsgálat folyik ellene.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?