Zseniális ötlet volt a weboldalak látogatóival kriptopénzt bányásztatni, de elegánsnak vagy jópofának nehéz lenne nevezni. Szerencsére letiltható.

Zseniális ötlet volt a weboldalak látogatóival kriptopénzt bányásztatni, de elegánsnak vagy jópofának nehéz lenne nevezni. Szerencsére letiltható.

crypto-currency-1823349_1920

A tavalyi év egyik gonosz, de nagy ötlete volt az, hogy a weboldalak akár kriptopénz bányászatra is felhasználhatják a látogatók gépét. A kód ugyanúgy épült be az oldalakba, ahogy a hirdetések, csak egy villogó bannernél lényegesen jobban megterhelte a masinákat. Kétségkívül közvetlenül is pénzt hozó munkára fogta be a látogatókat a trükk, azonban a bitcoint bányászó bannerekre többszörösen igaz az összes panasz, amit a reklámokra szoktak mondani: tolakodó, a gépet terhelő és végsősoron kényelmetlen.

A bányásztevékenység többnyire nem is bevallottan zajlott. Ezért inkább ez egy új támadásfajta – cryptojackingnek nevezték el – mint az oldalak monetizálásának egy új módja. És mint ilyen, már van is böngésző, amely segít kivédeni a bányászokat.

Az Opera böngésző legújabb, decemberben megjelent 50-es verziószámú bétájában már ott a cryptojacking elleni védelem. Az Opera korábban is tartalmazott reklámszűrést, VPN-n szolgáltatást, így nem meglepő, hogy a bányászat ellen is védeni kezdi a felhasználóit. Az viszont már érdekes, hogy milyen gyorsan eljutottak a funkció elkészítéséhez.

Akik nem Operát használnak, és valljuk be, ők a többség, kiegészítő – például a NoCoin – telepítésével tilthatják meg a bányászatot a böngészőjükben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?