A szerződések még nem elég okosak, az innovátorok pedig túl messzire néznek a jövőbe. Remek tippek egy legaltech jogásztól.

A szerződések még nem elég okosak, az innovátorok pedig túl messzire néznek a jövőbe. Remek tippek egy legaltech jogásztól.

vodafone smart ruha

A jogászok úgy érzik, hogy nem az ő problémáikkal foglalkoznak a startupperek (Fotó: Alex O // CC-BY)
A jogászok úgy érzik, hogy nem az ő problémáikkal foglalkoznak a startupperek (Fotó: Alex O // CC-BY)

A legaltech nagy része a jogi technológia természetes felhasználóira, az ügyvédi irodákra lő. Akadnak itt KKV-k és saját IT-vel rendelkező nagy nemzetközi cégek, minden méretre ki lehet dolgozni egy megoldást. A megközelítések azonban korántsem mindig tökéletesek. A fellépő problémákról és az amúgy pezsgő norvég legaltech szféráról Zachary Korman írt az oxfordi egyetem üzleti és jogi blogjába.

Korman előrebocsátja, hogy a pezsgésre nincs panasz. A Law Tech Factory innovációs laborban minden héten vannak előadások vagy bemutatók a területen dolgozó valamelyik csoporttól. Az ötletek egy része azonban nem jó. A jogász két kategóriára osztja a vacak ötleteket.

Innováció

A startup jelszavakat a gyors prototípus építéssel, gyakori hibákkal és az azokból való tanulással nem lehet lefordítani a jogi vállalatok nyelvére. Az ezerszer hallott startupos megoldások helyett arra lenne szükség, hogy olyan környezetet kapjanak, amelyben felmérhetik, hogy a létező technológia mire képes és hogyan építhető be. Egyáltalán nem új ötletekre és kockázatvállalásra van szükség – állítja Korman.

Automata szerződésírás helyett bőven elég lenne, ha a létező, digitálisan tárolt szerződések összefoglalását és kereshetőségét megoldaná egy startup. Ez nem új technológia, ősrégi, csak éppen a jogi területre nem szivárgott át.

Blockchain

Azt hiszem soha nem fogom megérteni, hogyan furakodott be a blockchain a legaltechbe. Talán azért lehet, mert az „okos szerződésben” ott a szerződés szó

– íjra Korman. Nem tőle halljuk először, hogy jogi szempontból a okos szerződések aggályos területnek számítanak. Egyes jogászok szerint a szerződéseket a maguk bonyolultságában nem lehet szoftverként leképezni, az informatikusok pedig azzal szoktak ellene érvelni, hogy túl nagy egy szoftverhiba ára.

A jogász szerint hamarabb látunk majd kormányzati rendszereket lecserélő blockchain rendszert, mint ügyvédi irodába fejlesztettet. A jogi szaknyelvet Korman sem tartja egyszerűen programkóddá formálhatónak. Amely szerződések lefordíthatóak, azokat amúgy sem ügyvédi irodák intéznék.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?