Valószínűleg mindenki érezte már úgy, hogy egy terméket, startupot leíró szöveg semmit nem jelent. A Law.com újságírója kikelt néhány üres szó ellen.

Valószínűleg mindenki érezte már úgy, hogy egy terméket, startupot leíró szöveg semmit nem jelent. A Law.com újságírója kikelt néhány üres szó ellen.

A blockchain főkönyve bármit képes tárolni (Fotó: Wikimedia Commons)
A blockchain főkönyve bármit képes tárolni (Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

A jogi terület nem egyszerűen konzervatívabb például a pénzügynél. Annak is nagyobb az esélye, hogy az ügyvédek rosszabbul reagálnak azokra a nagyívű állításokra, amelyek a startupok világában még működnek. A LegalTech News összeszedte azokat a hívószavakat, amelyeket igazán meg kellene magyarázni 2018-ban.

Gabrielle Orum Hernándezt, a lap újságíróját akkor kapta el az írhatnék, amikor rájött, hogy a következő jogi robot, amiről hírt kaphat az gépi tanulással működő nagy rendszer, de akár egy Word makró is lehet. Karácsonyra egyértelműbb szavakat kért.

Mesterséges intelligencia

Már mi is írtunk arról, hogy az „a mesterséges intelligencia (valamit csinált)” jellegű megfogalmazásnál pontosabb, ha „egy mesterséges intelligenciáról” beszélünk. Az egyes megoldások szűk intelligenciának számítanak, azaz egy feladatot – például macskák felismerését – képesek megoldani, de ugyanez a kód nem fog sakk nagymestereket megverni.

Hernández szerint a helyzet még rosszabb. A mestersées intelligenciáról mindenkinek az összes sci-fi jut az eszébe, pedig többnyire egy algoritmusról van szó, amely korábbi adatok alapján valószínűségeket becsül. Erre a jogászok is rájöttek, a Thomson Reuters kutatása szerint a cégek fele nem tervez MI-s fejlesztéseket. Azoknak a cégeknek, akik MI-t próbálnak eladni legaltech megoldásként, változtatniuk kell a szókincsükön.

Blockchain

2017 annak az éve volt, amikor az üdítőgyártó cégek is blockchainről beszélve próbálták feljebb tornászni a részvényeik árfolyamát. (Horror, de sikerült is.) Hernández szerint a legnagyob probléma, hogy a blockchain technológiát összemossák a bitcoinnal. A másik nagy problémát pedig abban látja, hogy bár a blockchaint, mint elosztott főkönyvet, tucatnyi helyen lehet alkalmazni, ezek az alkalmazási területek többnyire ötletként vagy félkész tesztrendszerként léteznek csak.

Big Data

Kínos, amikor egy hívószó már olyan öreg, mint az országút, de még mindig nem egyértelmű, mit jelent. Ráadásul nagy adatbázisokat a digitalizáció kezdete óta használnak a jogi cégek. Ha máshol nem, például a per nyomozati szakaszában.

Hernándeznek ebben az esetben nem a szóval van baja. A Big Datát körülbelül mindenki érti, hogy mit jelent. Annyi alterület, oldalhajtás és felhasználási mód tartozik azonban a big data alá, hogy akaratlanul is összekeverednek dolgok.

 

Címoldali kép: Pixabay


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?