Az okosóra már most menő, az mesterséges intelligenciával kivárnak, az adatok biztonsága pedig létfontosságú.

Az okosóra már most menő, az mesterséges intelligenciával kivárnak, az adatok biztonsága pedig létfontosságú.

A fene se gondolta, de az Apple Watch is legaltech eszköz (Forrás: Apple)
A fene se gondolta, de az Apple Watch is legaltech eszköz (Forrás: Apple)
(fotó: Apple)

Nem szégyen az, ha valaki előttünk vesz észre egy trendet. Hogy példát is hozzunk, a mesterséges intelligencia vagy a virtuális valóság olyan technológiák, amelyeket tíz-húsz évente vesz elő a technológiai ipar. Most mindkét területen áttörés volt, pörögnek is a hírek ezerrel. Az iroda és az irodai munka digitalizációja is ilyen terület. Az Above The Law amerikai jogi lap ezt már három éve észrevette, azóta ír Nicole Black legaltechről az újságba. A szakértő szerint ezek voltak az év trendjei a jogi digitalizáció területén.

Kiberbiztonság

Idén is feltörtek mindenkit, annyi személyes adat jutott ki a feketepiacra, hogy az arcpirító. Lásd. Az amerikai Equifax hitelminősítő által elhagyott 143 millió rekordról beszéltek a legtöbbet, de a River City Media 1,3 milliárdos címlistája vagy a republikánus párt közel 200 milliós listája is jelentősnek számított. És azt se felejtsük el, hogy a brit egészségügy csúcsszerve elhagyta 26 millió állampolgár adatait.

Az ügyvédi munkában kiemelten fontos az adatok biztonsága. Ezt a szakember szerint olyan alacsony szintről kell felépíteni, mint a jelszavak biztonságos tárolása, titkosított kommunikáció és az emailezést lecserélése biztonságos ügyfélportálokra.

A biztonság felveti az ügyvédek és jogi cégek által haszált felhőszolgáltatások kérdését is. Black szerint a megoldás limitálni a külső partnerek számát, inkább kevesebb megoldásszállítótól kell beszerezni több szolgáltatást.

Mobilitás

Az ügyvédek általában nem a technológiai változások élharcosai, de az amerikai ügyvédi kamara felmérése szerint a mobiltelefonra teljesen rákattantak az elejétől fogva. Ma a megkérdezettek 94 százaléka mondja azt, hogy otthonról, mobilról intéz a munkához kapcsolódó ügyeket. Az okostelefon a legnépszerűbb eszközük, ezt követi az aztaligép, a laptop, és ezek után messze lemaradva a tablet és az e-könyvolvasó.

Új eleme a listának az okosóra, amely anélkül értesíti az érkező levelekről, üzenetekről a viselőjét, hogy elő kellene venni hozzá a telefont.

Mesterséges intelligencia

Részben a startupok, részben az ügyvédi jövőkutatás témája, hogy a mesterséges intelligencia hogyan épül be a munkába. Black szerint érdemes kivárni, mert elég régóta ígérik a valóban hasznos MI technológiákat ahhoz, hogy az ember ne lelkesedjen azonnal.

Emellet a szakértő úgy gondolja, hogy a jogi digitalizáció 2018-as trendjei között is jelen lesz az MI.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?