Nem csak a bevezetés utáni időszakban csak zavart okozó rendszerekkel lehet digitális transzformációt csinálni. Belgium úgy állt be a legaltech mögé, hogy azt tanítani lehetne.

Nem csak a bevezetés utáni időszakban zavart okozó rendszerekkel lehet digitális transzformációt csinálni. Belgium úgy állt be a legaltech mögé, hogy azt tanítani lehetne.

Csak szemre régies a brüsszeli igazságügyi palota (Fotó: Alain Wibert / CC-BY)
Csak szemre régies a brüsszeli igazságügyi palota (Fotó: Alain Wibert / CC-BY)

„Jobban értesültek az ügyfelek, az első tanácsadójuk a Google, és nem akarnak holtidőket kifizetni, csak a szolgáltatás nyújtotta értéket” – írja Stanislas van Wassenhove, az Électrochoc Numérique belga legaltech konferencia szervezője a L’Echo belga üzleti napilapban.

Belgiumban viszonylag gyorsan reagáltak a technológiai változásra. 2016-ban elkészült az ügyvédeket, a kamarát és a bíróságokat összekötő digitális rendszer. 2017-ben pedig elindult az első, fiatal ügyvédek által működtetett jogi-technológiai inkubátorprogram is. Wassenhove cikke szerint kiépültek a kapcsolatok a jogi egyetemekkel is, így a frissen végzett jogászoknak sem lesz újdonság a legaltech.

A cikk Franciaországot hozza példaként, ahol egy Emmanuel Macronköztársasági elnök által megszavazott törvény széles lehetőségeket ad az ügyvédeknek az újszerű szolgáltatások nyújtására, specializálódásra. Ettől senki nem lesz vállalkozó, de a leghetőség megvan, Wassenhove szerint pedig az ügyvédi munka mindig az ügyfelek kockázatainak menedzseléséről szólt.

A szabályozó kíváncsi

A digitális transzformáció váltással a belga kormány is foglalkozik. Az igazságügyminiszter két gyakorló ügyvédet kért fel arra, hogy készítsenek jelentést a trendekről és a modernizáció lehetőségeiről.

„A legfőbb előnyünk az, hogy az ember és gép erőforrásainak egyesítésével idő szabadul fel, ami lehetőséget ad arra, hogy az üzlet központjába az ügyfelet, az embert állítsuk” – írja Wassenhove a legaltech jelentette lehetőségekről.

A várakozás nem csak Belgiumra jellemző, bár kormányzati szinten nem sok helyen foglalkoznak a témával. Az év végi, trendeket tippelgetős cikkek szerint az Egyesül Államokban a perek előtti nyomozati szakaszt segítő discovery tech lesz a sláger 2018-ban, Európában a mesterséges intelligencia az igazán népszerű, illetve az új EU-s adatvédelmi szabályozásnak, a GDPR-nek való megfelelés lesz még nagy téma. Rádásul már Magyarországon is vannak olyan cégek és megoldások, mint a jogi chatrobotot fejlesztő iLex Systems és a valódi papírmentes életet lehetővé tévő Green Archive, amelyek a legaltech hazai megjelenésére utalnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?