A házimunka mennyisége megcsappant azzal, hogy a feladatok többségére feltaláltunk egy gépet. Teljesen azonban még nincs megoldva a „magát rakó rend” problémája.

A házimunka mennyisége ugyan megcsappant azzal, hogy a feladatok többségére feltaláltunk egy gépet. Teljesen azonban még nincs megoldva a „magát rakó rend” problémája. Néhány tipp a túléléshez.

(Forrás: yan yan // CC-BY)
(Forrás: yan yan // CC-BY)

A rendrakásnak egészen komoly irodalma lett az interneten. Valószínűleg az segített, hogy az a korosztály, amelyik megszokta, hogy mindennek a neten néz utána, saját lakásokba és tartós albérletekbe költözött.

Farkas Lívia, az Urban Eve bloggere takarításról, lomtalanításról és rendrakásról kezdett írni, majd ebből épített életmódról szóló birodalmat. A házimunka beosztásáról, a leggyorsabban elkoszolódó sarokkal folytatott kitartó harcról szóló blogbejegyzései a mai napig érvényesek.

Ha az elméletről a gyakorlatra térünk rá, akkor vannak appok is, amelyek segítenek beosztani a házimunkát. Persze az egészet be lehetne rakni a naptárba is, ha csak felnőtteket kell valahogy egyben tartani. Amennyiben gyerekek is vannak, úgy a Chore Monsterhez hasonló játékos, pontszerzős megoldások jobbnak tűnnek. Különösen úgy, hogy a szülő döntheti el, hogy hányszor kell levinni a szemetet plusz egy-két óra xboxozás elnyeréséhez.

Engedd szabadon a robotot

Lássuk be, vannak munkák, amiket szívesen odaadunk a robotoknak. A porszívózás egészen biztosan ilyen. A robotporszívók ugyan a nagytakarítást nem vállalják, arra viszont, hogy a mindennapokban kevesebb por legyen a lakásban, tökéletesen alkalmasak. Az okosabbja térképet is épít magában a lakásról, nem teljesen véletlenszerűen járja be. Ha csak napi tíz perc sepregetést vagy porszívózást takarít meg, éves szinten már az is napokban mérhető előny.

És van, aminek neki kell ülni

Amire nincs robot azok a fiókok, dossziék és egyéb tárolók. A mindennapokban egyszerű valamit behajítani a fiókba, mert ezzel eltűnik szem elől. (Ugyanez igaz a szekrényekre és a soha nem viselt ruhákra is.) Ezeket nagy lendülettel és elszánással kézzel kell átnézni.

Minden családban van például garanciás fiók vagy garanciás dosszié. Ebben kapnak helyet azok a papírok, számlák, blokkok, cetlik, amikről azt gondoljuk, hogy köze van az eszközeink jótállásához és garanciájához. A papírok nagyjából kilencven százaléka megjósolhatóan lejárt, értéktelen vagy olyan eszközhöz tartozik, amellyel már nem is rendelkezünk. A helyzetnek két megoldása van. Az egyik, hogy időnként egy nosztalgiázással vegyes délután kidobáljuk a felesleges papírokat.

Jobb ötlet azonban, ha nem csak azoktól szabadulunk meg, amelyek már nem érvényesek. A megfelelő eszközökkel – és ez lehet a mobil kamerája és a DOQdrive hitelesítő app – hiteles, a boltban vagy akár a bíróságon is elfogadott digitális másolattá lehet alakítani. A fiókot pedig lecserélhetjük a felhőre, így nem a merevlemezünk vagy pendrive-jaink jólététől függ a hivatalos papírok biztonsága.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?