Mobilfotót lengetve garanciát érvényesíteni? Ha a fotó a garanciapapír hiteles másolata, akkor nem jelenthet problémát.

Mobilfotót lengetve garanciát érvényesíteni? Ha a fotó a garanciapapír hiteles másolata, akkor nem jelenthet problémát. Európai szabályozás rendelkezik az ilyen dokumentumok elfogadásáról.

(Fotó: www.bluecoat.com/ )
(Fotó: www.bluecoat.com/ )

Minden rendben van addig, hogy a telefonunkkal lefotóztuk a hivatalos iratokat és elmentettük a felhőbe. De mi a garancia arra, hogy ezeket bárki el is fogja fogadni? Legaltech témájú kérdéseinket Barsi Andrásnak, a GreenArchive stratégiai igazgatójának tettük fel.

Mitől tud hiteles lenni egy fotó?

A DOQdrive működési alapját az úgynevezett elektronikus aláírás és kapcsolódó technológiák (például időbélyeg) alkotják. Ezen technológiák használatához az EU-s és magyar jogszabályok közvetlen joghatást rendelnek, azaz az így elektronikusan aláírt, időbélyegzett dokumentumok, képi állományok közvetlen módon hordozzák bizonyító erejüket, azok egy hatósági vagy bírósági eljárásban egyéb jogszabály általi felhatalmazás nélkül is közvetlen módon használhatóak.

Mi az az elektronikus aláírás?

Az elektronikus aláírás műszaki értelemben lezár egy dokumentumot, annak módosítása az aláírás után nem lehetséges, a dokumentum vagy elektronikus állomány integritását védi. Az aláírás magán kulcsa egy személyhez vagy szervezethet köthető. A kulcsokhoz tartozó tanúsítványokat az úgynevezett hitelesítés szolgáltatók bocsátják ki az EU teljes területén. Ők az Európai Unió eIDAS rendeletének megfelelően működő bizalmi szolgáltatók, az általuk kibocsátott tanúsítványokkal történt aláírás joghatással bír országhatárokon kívül is az EU területén. Ők szolgáltatják az időbélyegzőt is, amely joghatással bíró időbélyeget is elhelyezhet az aláírás mellett.

És erről tudnak például a boltok is. Mi a garancia arra, hogy a lefotózott garanciajegyem elfogadják és nem kérik a papírt?

Törvény garantálja, hogy ezen elektronikusan is bizonyító erejű dokumentumok befogadása kötelező, azok bizonyító ereje semmivel nem kevesebb mint egy papír alapú dokumentumé.

Magyarországon kívül is érvényesek ezek a szabályok?

Mivel az elektronikus aláírás technológia és a hozzá kapcsolódó bizonyító erőre vonatkozó rendelkezés európai szintű (eiDAS rendelet), ezért a DOQdrive technológia hazsnálata az EU teljes területén ugyanazzal a joghatással bír.

Szóval nincs semmi különbség a dokumentum és a róla készült fotó között?

Az ilyen módon készített elektronikus dokumentum vagy képi állomány a magyar jogszabályok és az eIDAS rendelet alapján írásbeliségnek minősülnek, közvetlen joghatással bírnak és akár közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat is készíthető elektronikus formában.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?