Konzervatív szakma a jogászi, de oda is betört a digitalizáció. MI-k, blockchain és digitális dokumentumok a jövő trendjei között.

Konzervatív szakma a jogászi, de oda is betört a digitalizáció. MI-k, blockchain és digitális dokumentumok a jövő trendjei között.

Hamarosan digitális mérlegre cserélik (Fotó: Michael Coghlan / CC-BY-SA)
Hamarosan digitális mérlegre cserélik (Fotó: Michael Coghlan / CC-BY-SA)

A legaltech piaca valószínűleg máshogy fog működni, mint a finteché. A jogi cégek biztonsági játékosok, és nincs olyan határidő előttük, mint az európai pénzintézetek esetében a PSD2.

Az ügyvédi irodák nem szeretnek elsőnek lépni, de nem szeretnek utolsók sem lenni

– mondta Jeff Ton, a Bluelock legaltech startup alapítója a Think Like a Lawyer podkasztban.

A kockázatkerülésre példa, hogy 2017 legaltech trendjei között olyanok is feltűntek, mint a felhőbe telepített közösmunka platformok elterjedése. Ezt civil nyelven Google Dokumentumoknak hívják, és több iparág használja évek óta.

A katasztrófák utáni adatvisszaállításaban illetve váratlan adatvesztésekre való felkészülésben és a mentések megtervezésében utazó Ton szerint a 2018-as évben rá fog járni a rúd a jogi cégekre. A zsarolóvírusok terjesztői rájöttek, hogy a bankok valószínűleg kemény diónak bizonyulnak, az ügyvédeknél viszont halomban állnak olyan adatok, amelyeket nem veszíthetnek el.

Robot az íróasztalnál

Az egyik érdekes kérdés, hogy mi lesz a jogászbojtárok sorsa. Gépi szöveggenerálással létre lehet hozni sok olyan rendkívül formális dokumentumot, amelyek csak a jogi ügyletek szereplőinek adataiban különböznek. Ha pedig egy robot is meg tud írni egy szerződést, akkor kérdés, hogy milyen munkát adnak majd a gyakornokoknak.

A különböző reklamációk megszövegezését megkönnyítő Don Not Pay robotjogásza még egy lépéssel tovább is ment. Vitatott parkolócetlikről és elkésett repülőgépek beszállókártyáiról begyűjthető információkat kér be a felhasználótól, és szabályos, aláírható és postára adható reklamációkat és kártérítési kérelmeket gyárt. Nem csak a bojtárt, az ügyvédet is feleslegessé teszi.

A jogi tanácsadást is meg lehet így közelíteni. A szegedi egyetemen az iLex csevegőrobotja válaszol már a diákok kérdéseire.

Digitális papírok

Ha divatos technológiában gondolkodunk, akkor a jogi iratok blockchainre kerülését kell feltételezni. Az ilyen rendszerek garantálják azt, hogy a hálózat minden eleme egyetértsen egy irat eredetiségében. Olyan helyeken jöhet jól ez a tulajdonság, ahol nagy főkönyveket kell üzemeltetni. A legkézenfekvőbb példa egy ingatlannyilvántartás, ha valaminek, annak egyértelműnek kell lennie.

A blockchain másik felhasználása – és most az Ethereum hálózatról beszélünk – az okos szerződések futtatása. Ez egy olyan technológia, amely egyelőre nem ügyvédbarát. Komoly legaltech cégeket lehet az okosszerződése és a meglévő jogi cégek összebékítésére.

A blockchain mellett azonban máshogy is lehet digitalizálni. A magyar DO-Q-MENT mobiltelefonnal lefotózott, időbélyeggel és aláírással hitelesített dokumentumokkal küzd a papírmentesítésért. Egy kis blockchain sincs a termékükben, de még így meg kell tanítaniuk a piacot arra, hogy egy hiteles digitális dokumentum hogyan néz ki.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?