Az emberiség legnagyobb találmánya az írás, a digitalizáció és a legaltech pedig még nagyobb találmánnáy teszi.

Az emberiség legnagyobb találmánya az írás, a digitalizáció és a legaltech pedig még nagyobb találmánnyá teszi. Ebben segít a magyar DOQdrive legaltech app is.

legaltech doqument

A papírmentes iroda több évtizedes álma az emberiségnek. Már a világ legjobb demójaként emlegetett 1968-as Douglas Engelbart-féle hatalmas bemutatónak is az egyik elemét adták azok a közös munka megoldások, amelyek hatékonyabbak voltak a papirosnál. Engelbart sajnos próféta volt – a bemutatón szerepl az egér és a digitális hangkommunikáció is – viszont operatív ember nem.

A közösen szerkesztett dokumentumok először a Writely szolgáltatással jelentek meg jó negyven évvel később. Árulkodó, hogy ezt az alkalmazást most Google Dokumentumoknak hívják. A hangkapcsolat miatt a Skype-ot tiszteljük, illetve az tette startupnemzetté az észteket.

Valójában a digitálisan szignált dokumentumokat is meg tudjuk oldani régen. A Wordben benne van a funkció, az ügyvédek használnak egy ilyen szolgáltatást – bár kételkedünk benne, hogy el tudnák magyarázni, mi az – és vannak remek szabványai. A probléma az, hogy a digitális aláírás nehezen elmagyarázható dolog. Van annak bármi értelme, hogy

az aláírás egy olyan ellenőrzőösszeg, amit a szignáló nyílt kulcsával írnak alá, és a dokumentumhoz csatolnak?

Ugye, hogy nem úgy tűnik, mintha lenne. Pedig az elv ez: ha a dokumentumon bármit változtatnak, akár egy betűt vagy egy pixelt, az ellenőrzőösszeg nem fog stimmelni.

A magyar DO-Q-MENT megoldása, a DOQdrive legaltech app ezt a problémát próbálta úgy megoldani, hogy az ne ijessze el a felhasználókat. A szkennelés és aláírás a mobiltelfon kamerájával és a startup appjával történik. A létrejövő, időbélyeggel ellátott és aláírt fájlokat pedig az IBM számítási felhőjében tárolják.

Az aláírás és az időbélyeg a bíróság előtt is alkalmas bizonyítéknak. Ha a parkolóházba beállva körbefotózzuk a sértetlen kocsinkat, akkor igen nehéz bizonyítani később a másik félnek, hogy már eleve megtört-meghúzott autóval parkoltunk be. Az állításoknál jobban működik egy időponthoz köthető hiteles dokumentum.

És hogyan oldja meg ez az iroda gondjait? Ahogy az autó fotójából lehet hiteles másolatot csinálni, úgy lehet minden papírból is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?