Az európai felhasználók azonban jelenleg még tesztelni sem nagyon tudják az appot. Reméljük, előbb-utóbb visszakapjuk a minket is érintő funkciókat.

Az európai felhasználók azonban jelenleg még tesztelni sem nagyon tudják az appot. Reméljük, előbb-utóbb visszakapjuk a minket is érintő funkciókat.

(Fotó: Matthew Hurst / Flickr CC-BY-SA)
(Fotó: Matthew Hurst / Flickr CC-BY-SA)
(fotó: Matthew Hurst / Flickr CC-BY-SA)

Mikor legutoljára néztem – egy késő repülőjárat után próbáltam kártérítést kérni – eléggé le volt robbanva a világ legokosabb és legolcsóbban dolgozó robotügyvéde. Az EU-s jogra hivatkozó levelet végül az Utazómajom cikke alapján írtam meg, és közben aggódtam, hogy a robotjogász fejlesztése közben egyetemet is végző Joshua Browder kifogyott a fejlesztésre fordítható üres időből.

Az aggodalmam szerencsére alaptalannak bizonyult. A csevegőrobot mától az USA ötven államában tud jogi segítséget nyújtani. Bowder becslése szerint eddig a robot 375 ezer parkolási bírságot segített megfellebbezni. A feltaláló attól tart, hogy vagy az államoknak vagy az évi 200 milliárd dolláros üzleti szegmensnek számító jogi cégeknek szemet szúr a kicsi, nonprofit robotügyvéd.

Arról is meg van győződve viszont, hogy akár a kormányok hasznára is lehetne fordítani a technológiát.

Azt hiszem, hogy túl sok pénzt pazarolnak arra, hogy embereket alkalmaznak a fellebbezések feldolgozására. A DoNotPay egy egyszerűen olvasható és közérthetően megfogalmazott kérvényt állít elő

– mondta Browder.

Az elmúlt pár hónapot egy botkészítő keretrendszer fejlesztésével töltötte a feltaláló. Mikor az elkészült, ügyvédeket toborzott, hogy önkéntesként segítsenek a jogi részeit helyreütni az alkalmazásnak. Ez a segítség tette lehetővé, hogy több amerikai állam jogrendszerét ismerje a gép.

Sajnos az új oldal már azt is nézi, hogy honnan netezünk – írja a Verge. A Magyarországról érkező kérdésekre egyelőre csak a Google felé tud elirányítani. Pedig a fentebb emlegetett repülős példaalkalmazásnak mi is látnánk hasznát.

 Do-Q-Ment


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?