A jogászok helyett olvas és jegyzetel Ross, a mesterséges intelligencia, tárgyalni viszont már nem tud elmenni.

A jogászok helyett olvas és jegyzetel Ross, a mesterséges intelligencia, tárgyalni viszont már nem tud elmenni.

Artificial-intelligence-elon-musk-hawking

A Baker & Hostetler ügyvédi iroda új alkalmazottat vett fel. Ross a jelenleg is ötven jogászt alkalmazó csődeljárásokkal foglalkozó osztályon fog dolgozni. A hír érdekessége, hogy Ross nem ember, hanem az IBM Watson technológiájára épített robotjogász.

A Ross nevű mesterséges intelligenciát arra készítették fel, hogy jogi szövegeket olvasson és értsen meg, valamint hipotéziseket fogalmazzon meg, ha kérdezik – írja a Futurism. A szoftver képes kutatni, és az olvasottak alapján idézetekkel és hivatkozásokkal megtűzdelt választ alkotni. Amit egyszer elolvasott és végiggondolt, az beépül a tudásába, így minél többet használják, annál gyorsabbá válik.

Úgy kérdezed meg, egyszerűen angolul, ahogy egy kollégádnak tennéd fel a kérdést. Ross ezután átrágja magát a jogszabályokon, ítéleteken és másodlagos forrásokon, és ad egy hivatkozásokkal teli választ

– ígéri a robotügyvéd honlapja. A gép természetesen nem pihen. Folyamatosan figyeli az új ítéleteket, és a felhasználónak – vagy nevezzük inkább kollégának? – értesítéseket is küld, ha az övéhez hasonló ügyben ítélet születik. Ugyanezt képes megcsinálni az új jogszabályokkal is.

Az ügyvédi iroda vezető technológusa, Bob Craig azzal magyarázta a választásukat, hogy a kognitív számítástechnika és a gépi tanulás jóval hatékonyabbá tudja tenni a munkájukat.

Az emberiség jövője, hogy kentaurrá válik

A Baker & Hostetler által választott út azért érdekes, mert bonyolultabb annál, amit a mesterséges intelligenciával ijesztgetők jósolni szoktak. A Ross osztályán dolgozó ötven jogászról kiderülhet ugyan, hogy túl sokan vannak, és elég lenne csak harminc vagy negyven, de valószínűleg nem ez lesz a történet végkimenetele. Ross nem az emberek helyett, hanem velük együtt fog dolgozni, jobban, mint külön-külön tennék.

A jelenség nem példa nélkül való. Garri Kaszparov, miután az IBM Deep Blue számítógépe legyőzte sakkban, nem fordult el a játéktól. Kidolgozta helyette a kentaursakk nevű változatot, amelyet egy számítógépből és egy emberből álló csapatok vívnak egymással. A módszer előnye, hogy két-két agy gondolkodik ugyanazon a problémán, az egyik – jellemzően a számítógép – alakíthatja a taktikát, az ember pedig a gép javaslatai alapján kidolgozhat egy hosszútávú stratégiát.

A sakkozó programokra adott másik válasz a Fischer-féle random sakk egy olyan változata, amelyen minden bábu kezdő helyét véletlenszerűen állapítják meg. Ez az iskola azonban valószínűleg nem tud átszivárogni a jog területére.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?