Elindult Délkelet-Európa első EU-s ID pénztárcája. Horváth Balázzsal, a Bancard Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk az IDENTYUM NOW által kínált lehetőségekről.

A z IDENTYUM NOW digitális identitás létrehozását, azonosítását és az azokkal történő tranzakciók végrehajtását teszi lehetővé. A startup horvát székhelyű és vezetésű, azonban egy magyarországi partnercég is segíti a munkát és a termékbevezetést. Horváth Balázzsal, a Bancard Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Kezdjük ott, hogy mi az az ID Wallet?

– Ha használsz okostelefont, tudhatod, hogy a bankkártyák digitalizálhatók és virtuálisan tárolhatók a telefonon. Képzeld el, hogy a bankkártyádhoz hasonlóan a személyi igazolványodat, a vezetői engedélyedet, az egyetemi diplomádat hitelesítve digitalizálhatod, és a telefonodról megszabhatod, ki és miként férhet hozzájuk. Nagyjából ez maga az ID Wallet: a saját tárhelyed személyes adatok, okmányok tárolására és megosztására, ami kiemelt védelmet élvez, és ami kizárólag a te uralmad alatt áll.

Horváth Balázs – Bancard Tanácsadó Kft.

Nincs felesleges sorban állás.

– Hadd mutassam be ezt egy példán keresztül. Legtöbb esetben ügyintézés során, azért kell kizárólag személyesen jelen lenni, hogy személyazonosságodat igazold vagy aláírj valamit. Tehát azért állsz sorban, hogy bemutathasd a személyidet, és hogy az ügyintéző ellenőrizze, valóban te vagy-e a képen, hogy aztán intézkedj vagy aláírd, ami miatt eredetileg jöttél. Ha a személyazonosítás lépése digitálisan történne, vagyis távolról, és ha a digitális személyazonosság mellé egy jogilag hiteles, érvényes aláírás is társulna, akkor az ügyintéző ablakoknál való sorban állás teljesen feleslegessé válna. Ezáltal gyakorlatilag minden akadály elhárulna a vállalatok és intézmények számára az üzleti és egyéb folyamatok teljes digitalizációja előtt. És pontosan ez az, amit az Identyum csinál, ezek az Identyum ID Wallet alapvető funkciói – távoli személyazonosítás és egy jogilag megfelelő elektronikus aláírás.

Milyen trendek tapasztalhatóak a piacon?

– Már nem újdonság a digitális onboarding, a piacon számos bankfüggetlen szolgáltató található. Nyugatabbra a pár évvel ezelőtti KYC boomot mára felváltotta a megtakarítási és befektetési szolgáltatások tömeges megjelenése. A használt mögöttes technológiák egyre kifinomultabbak lettek (AI, machine learning). A szolgáltatók elmozdulnak a komplexebb szolgáltatásportfóliók létrehozása felé (több, mint KYC). Tőlünk nyugatra sem egyforma az elterjedtség, egyes országok viszont „előre rohannak”. A bankszektorból kimozdulni látszik az ügyfélazonosítás, ami más területeken is megjelenik. Várhatóan visszaszorul a videós azonosítás és ügyintézés szintjén marad inkább meg, azaz jobban előtérbe kerül a digitális személyazonosság/identitás kérdése, ez EU-s szinten is szabályozói törekvés. Itthon is egyre több helyen találkozhatunk digitális onboarding folyamattal. Sok a COVID szülte hirtelen megoldás, ami nem meglepő, hiszen gyorsan kellett reagálni. Ez ugyan segít megugrani a „digitalizált” állapotot, de még messze a „teljesen digitális” folyamatok és ügyintézés kora. Sokan még mindig csak videós megoldást használnak, a relatíve magas bekerülési érték és a hosszú implementációs idő pedig csökkenti az adaptációt. Szkepticizmus tapasztalható a külföldi szolgáltatókkal szemben – nehéz és hosszú folyamat az ilyen döntéseket meghozni. Nagyobb az ilyen szolgáltatások potenciálja itthon, mint amilyen a jelenlegi kihasználtság. Folyamat, infrastruktúra és szervezet szintjén azonban még nem áll készen minden hazai pénzintézeti szereplő.

Melyek voltak az első lépések?

– 2018-ban, Robert Ilijaš, az Identyum nevű start-up alapítója az Instator svéd fintech start-up vezetőjeként dolgozott. A cég hatalmas erőforrásokat fordított a digitális személyazonosító szolgáltatás fejlesztésre, megtapasztalta az úgynevezett aha-élményt. Itt a személyazonosság ellenőrzése olyan személyazonosításra alkalmas adatokon alapult, amit az állampolgár a banknak adott meg, és amiket a bankon keresztül hitelesített – minden egyes alkalommal. Ráeszmélt, hogy valami nem jól működik – az emberek számára nem volt elérhető egy független szolgáltató; egy olyan digitális tér, ahol a személyazonossághoz kötődő adataikat tárolhatják, és ahol a személyes adataik kezelése feletti irányítás az ő kezükben van – ezzel egyidejűleg mégis eldönthetik, kivel osztják azokat meg.

Mitől különleges az Identyum megoldása?

Az Identyum egy átfogó digitális identitás szolgáltató, azaz olyan platform és digitális irattárca (ID Wallet), amely lehetővé teszi a vállalatok és magánszemélyek (végfelhasználók) számára, hogy

– könnyen azonosítsák magukat a digitális világban,
– jogilag érvényesen és hatékonyan írhassanak alá digitális dokumentumokat mobil eszközök segítségével, továbbá
– biztonságosan tárolják személyes adataikat, és teljes körű ellenőrzést gyakoroljanak az adataik felett.

Robert Ilijaš, az Identyum vezérigazgatója szerint:

„Technológiánk lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy teljesen digitalizálják kommunikációs csatornáikat a végfelhasználók számára. Ez más személyek távoli, automatizált és jogilag érvényes elektronikus azonosítását és hitelesítését (KYC) jelenti, kombinálva a dokumentumok – jogilag érvényes – távoli elektronikus aláírásával. Továbbá alkalmas a másik fél felhatalmazása alapján, a partner elektronikus és automatizált pénzügyi adatainak ellenőrzésére, például az IBAN tulajdonjogának vagy pénzügyi hátterének igazolására.”

Mivel az Apple és a Google már rendelkezik saját digitális személyazonosító wallettel, miben más az Identyum?

– Ezek elsősorban fizetésre szolgáló pénztárcák. A Google, csakúgy, mint az Apple, végtelen forrásból táplálkozik és pontosan értik, hogy a jövő az ID walletben rejlik. Ugyanakkor vajon te felhasználóként szeretnéd, hogy a tech óriások kezébe kerüljön a személyazonosságod lenyomata? Hogy viszonyulsz ahhoz, hogy a Google pontosan tudja, kinek és milyen célból azonosítottad magad – ideértve a telekommunikációs szolgáltatókat, bankokat, társadalombiztosítási szolgáltatásokat stb.?

Ez nem csak a felhasználótól veszi el a magánélethez való jog védelmének lehetőségét, de a digitális világban csak egy termék lennél számukra, amin nyerészkedhetnek.

Az adatbiztonság az első.

– Az Identyum a tech óriásokkal szemben nem férhet hozzá az ID Walletban tárolt adataidhoz. Az Identyum nem is tudja, ki felé, hogyan és miért azonosítottad magad. Ez csak rád és arra a félre tartozik, akivel szabad döntésből megosztod a személyes adataidat.

Tehát amellett, hogy a felhasználó digitálisan azonosíthatja magát az ID Wallet segítségével úgy a való életben, mint online, teljes mértékig meg is szabhatja, milyen információt akar megosztani egy másik személlyel vagy vállalattal.

Azt, hogy az Identyum tökélyre fejlesztette a szolgáltatást, az EU EBSI-megfelelősége (európai blokkláncszolgáltatási infrastruktúra) is mutatja. Az EBSI az EU teljes infrastruktúrájának blockchain alapja, amire későbbi EU-s ID walletek és épülnek majd az eIDAS 2.0 irányelv szerint.

Az Identyum ID Wallet EU-s szinten a nyolcadik ezen minősítés megszerzésében, a délkelet-európai térségben pedig az első.

Múlt év végén a cég az ISO 27701 minősítést is megszerezte (egyfajta GDPR minősítés vállalatok számára). Ezzel igazolják, hogy a felhasználók személyes adatait az adatbiztonság területén elvárható legfőbb szakmai gondossággal kezelik.

Identyum startup

Biztonságos és gyors elektronikus aláírás végre Magyarországon is – bárkinek

Az Identyum NOW portálon keresztül immáron igénybe vehető az Identyum Sign szolgáltatás, amely lehetővé teszi a dokumentumok jogilag érvényes távoli elektronikus aláírását (PDF-ek), illetve dokumentumok elektronikus aláírásra történő elküldését mások számára. A legtöbb más aláírási megoldással ellentétben a Sign lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy PDF-et küldjön aláírásra bármely más személynek anélkül, hogy az illetőnek lenne elektronikus aláírási eszköze vagy aláírás-létrehozási tanúsítványa. Az Identyum platform (az Identyum ID Wallet létrehozási folyamatán keresztül) lehetővé teszi a tanúsítványok egyszerű és automatizált beszerzését, nincs szükség az elektronikus aláírások létrehozását támogató intelligens-kártyaolvasókra, USB-eszközökre, további alkalmazások telepítésére és még csak fizikailag sem kell megjelenni az érintett intézményben.

A Sign segítségével létrehozott elektronikus aláírás jogilag érvényes és hiteles az EU bármely bíróságán, köszönhetően a910/2014  számú eIDAS rendeletnek. Az elektronikus aláírás szorosan kötődik az aláíró személyazonosságához, ami az aláírás magasabb szintű hitelességét adja, különösen jogi eljárások és az aláírás igazolásának szükségessége esetén. Aláíráskor szabványos SES vagy speciális AES eIDAS aláírás jön létre az egyes felhasználók Identyum ID Wallet-jében található szabványos és/vagy speciális tanúsítvánnyal (az aláíró igényeitől függően). Mindkét tanúsítványt teljesen automatikusan és távolról állítják ki és adják hozzá az Identyum ID Wallethez.

Az Identyum NOW platformfejlesztési tervei között szerepel az Identify szolgáltatás, amely mások jogilag érvényes távoli elektronikus azonosítására szolgál. Továbbá a FinCheck, amely szolgáltatás pedig a másik fél pénzügyi adatainak hiteles, elektronikus és automatizált ellenőrzésére irányul. Mindezeket mobil alkalmazás fejlesztésével kívánják még könnyebben elérhetővé tenni.

Az elérhetőség

now.identyum.com

Ez az a weboldal, amin keresztül a magánszemélyek és vállalatok tudják használni az aláírási rendszert, hogy jogilag hitelesen lássanak el elektronikus aláírással PDF dokumentumokat. Majd 2022 vége felé további szolgáltatások, az Identify és a FinCheck is elérhetőek lesznek a NOW oldalán.

Hogyan kell regisztrálni az Identyum NOW-ra?

Az Identyum NOW webportál használatához nem szükséges különösebb technikai előképzettség vagy technikai tudás. A felület legnagyobb előnye, hogy egyszerű és felhasználóbarát. Ráadásul a teljesen automatizált regisztrációs folyamatot anélkül végig lehet vinni, hogy az Identyum platformot bármely cég által használt háttér informatikai rendszerekhez integrálni kellene.
Az Identyum NOW portálra való első bejelentkezéskor a felhasználóknak létre kell hozniuk digitális tárcájukat (Identyum ID Wallet) – egy személyes és fokozottan védett digitális fiókot – ami tulajdonképpen a személyes adatok tárolására szolgál. Az Identyum ID Wallet létrehozásához a felhasználóknak csak internetböngészővel és internetkapcsolattal, valamint kamerával rendelkező eszközre van szükségük.

Mi is az Identyum?

Erről alább egy videó:

Forrás: www.identyum.com

A jelen cikk az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A cikk tartalma kizárólag a Bancard Tanácsadó Kft. felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és/vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.

(x)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?