Nagyot léptünk a jelszómentes internet felé.

A World Wide Web Consortium engedélyezte a WebAuthn nevű szabványt, ami helyettesíti a webhelyeken használt jelszavainkat. Már épp itt az ideje, ugyanis egyre több jelszót használunk különböző platformokon, amelyeknek egyre bonyolultabbnak kell lenniük. Elvégre ahogy a biztonság fejlődik, a hackerek is egyre ügyesebbek.

Az új szabvány elfogadásával valószínűleg egyre több weboldal engedélyezi majd a WebAuthn használatát, amit egyébként már eddig is támogattak a legnépszerűbb böngészők, köztük a Chrome, a Firefox és a Safari is. A következő lépés, hogy a weboldalak integrálják az új szabványt, a Dropbox ezen már tavaly átesett, a Microsofttal együtt.

Gyakorlatilag egy biztonsági eszköz közbeiktatásáról van szó, ami lehet egy számítógépbe dugott pendrive, de egy bonyolultabb, biometrikus azonosító is. A lényeg, hogy a WebAuthn segítségével egy felhasználó és egy jelszó kell mindenhova. Biztonságosabb megoldást kínál, mint az emberek egyszerű jelszavai, na meg egyszerűbb is lesz használni, mint megjegyezni egy halom bonyolult jelszót.

Egyébként nagyjából ugyanezen ügyködik egy magyar cég, a GoodID. Ők partneri kapcsolatot kötöttek bizonyos weboldalakkal, akik integrálták a GoodID-t, így nem kell külön regisztrálni például a Book24 könyváruházba, be lehet lépni GoodID-val. Az ő piaci esélyeiket valószínűleg rontja, hogy egy világszabvány csinálja azt, amit ők, de ki tudja, ha mindenki megszokja ezt az eljárást, középtávon szükség lehet még más szereplőkre ezen a piacon alternatívaként.

Címlapkép: 123rf


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?