A leggyakrabban a blockchaint próbálják bevetni, hogy az ingatlannyilvántartás jobbá váljon, a britek külön indulnak el, más célokkal, de a terveik így is tanulságosak.

A leggyakrabban a blockchaint próbálják bevetni, hogy az ingatlannyilvántartás jobbá váljon. A britek külön indulnak el, más célokkal, de a terveik így is tanulságosak.

Attól, hogy egy lakás így néz ki, még nem kell kódexben nyilvántartani, hogy ki a tulajdonosa (Fotó: Karen Roe// CC-BY)
Attól, hogy egy lakás így néz ki, még nem kell kódexben nyilvántartani, hogy ki a tulajdonosa (Fotó: Karen Roe// CC-BY)

A legaltech messze nem csak az ügyvédi irodák digitalizálásáról szól. Legalább ennyire témája a jogot is tartalmazó folyamatok átláthatóvá tétele, a szabályozásnak való megfelelés digitalizálása vagy esetenkét a jogászol lecserélése nagyon okos célprogramokra. Azt már a Do Not Pay csevegőrobotja bebizonyította, hogy egy parkolási bírság megreklamálásához nincs szükség ügyvédi tanácsra.

Az Egyesült Királyságban, ami fintechben is erősen élen jár, most a lakások eladását és vásárlását próbálják részben technológiai eszközökkel átláthatóbbá tenni. A brit lakésügyi és önkormányzati minisztérium azt akarja elérni, hogy a vásárlók tisztában legyenek a jutalékok rendszerével, az ingatlan adásvétellel foglalkozó ügyvédek kamarája szerint pedig mindezt új törvények meghozása nélkül is el lehet érni.

Ahhoz viszont, hogy a piacra kerülő ingatlanoknál az ügyvédi és közvetítői jutalékot meg lehessen jeleníteni költséges rendszerfejlesztésbe kell fogni. A rendszerek korszerűsítésével azonban el lehet érni azt, hogy a brit földhivatal által megjelölt 2030-as határidő előtt átláthatóbbá váljon az ingatlankereskedelem. Ehhez azonban a legaltech, fintech és ingatlankereskedelmi technológiai (proptech) újítások felhasználására van szükség.

Jelenleg az ügyfelek akkor értesülnek az ügyvédi jutalékról, amikor már valószínűtlen, hogy kihátrálnának a vásárlásból. A pénzről való tárgyalást a kamara szerint előrébb kellene hozni. Azonban azzal nem értenek egyet az ingatlanos ügyvédek, hogy be kellene tiltani az ilyen jutalékszedést.

Úgy tűnik tehát, hogy a történetben mindenki előre menekül, és a technológiától várják a probléma megoldását. Érdekes lesz kívülről szemlélni, mire jutnak a britek az ingatlannyilvántartás és kereskedelem modernizációjával, mert akár példaértékű megoldást is kifejleszthetnek. Ha sikerülne, az azt is bizonyítaná, hogy a blockchain bevetése nélkül is lehet új nyilvántartási rendszert készíteni, amely minden felet kiszolgál.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?