A legaltechben nem minden játék és mese – például idén a kibertámadásoktól illik félni, az nagyon nem mese – de van, ami igen. Amerikában például játékkal tanítják a kezdő pereskedőket.

A legaltechben nem minden játék és mese – például idén a kibertámadásoktól illik félni, az nagyon nem mese – de van, ami igen. Amerikában például játékkal tanítják a kezdő pereskedőket.

legalgame represent

A gamifikáció néhány éve divatos fogás a szoftverfejlesztésben és a munkaszervezésben is. Egyszerűen szeretünk plecsniket szerezni, érezni, hogy haladunk, küzdeni a következő szintért, még akkor is, ha nem szörnyeket kell érte gyilkolni egy játékban, hanem csak a munkánkat végezni. (Kivételek természetesen vannak, a gamifikáció messze nem mindenható.)

Amerikai jogsegély szolgálatok most azonban nem játékosított komolya munkával, hanem valódi játékokkal próbálnak ismeretterjesztést folytatni. A kísérlet négy államban zajlik: Connecticutban, New Hampshire-ben, Massachusetts-ben és Maine-ben. A RePresent nevű projekt célja, hogy a bíróság előtt önmagukat képviselő embereknek megtanítsák a bírósági eljárás működését.

Az online és letölthető módon is elérhető, leginkább egy régi kalandjátékra emlékeztető program egy bírósági eljáráson vezeti végig a játékost. A meghallgatásra való felkészülést apró lépésekre bontja fel, de még így is az derül ki belőle, hogy őrületes mennyiségű feladata van a bíróság elé álló embernek.

A játék mostani verziója már egy továbbfejlesztett változat. A legelső variánst egy 2016-os ötletbörze után készítették el Connecticutban.

Dan Jackson, a Northeastern University NuLawLab nevű jogi laborjának vezetője szerint a program a „komoly játékok” közé tartozik. Tehát arra a felismerésre épít, hogy játék közben könnyebben tanulnak az emberek, még akkor is, ha kinőttek már abból a korból, amikor a játékos oktatás jellemzően történik.

A legaltech ettől még nem lett játék, de a jelek szerint a játékosság bőven belefér ilyen komoly területen is. Ami meg jó.

 

Címoldali illusztráció: Pixabay


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?