A 2023-as pénzügyi terv készítése már minden bizonnyal a te vállalkozásodnál is folyamatban van, sőt akár már a végleges számok leütése zajlik.

Reméljük, nem kerülték el a figyelmedet tervezés közben a jelenleg nem túl kedvező piaci mozgások, amelyek negatív hatással lehetnek a 2023-as büdzsére. Ha még keresed a megoldást, mivel tudnád optimalizálni a pénzügyeidet, neked ajánljuk cikkünket.

2023 a legtöbb vállalkozás számára nehezebb lesz, mint a COVID-19 által generált időszak. Ugyanis most arra kell készülnünk, hogy nem lesznek olyan mentőövek az állam által, mint abban az időszakban. Így tehát nekünk kell megtalálni a megoldást, hogy talpon maradjon vállalkozásunk. A faktorálás pedig átsegíthet minket likviditási gondjainkon!

Miért lesz pénzügyileg nehéz 2023?

Érdemes pár mondatban megemlíteni, miért is számíthatunk nehéz évre. A háború, az infláció és a rossz euró árfolyam mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre drágább legyen az élet, termékek beszerzése a hétköznapokban. Ez nagy terhet ró a vállalkozásokra, amely végül a fogyasztókra hárul. Ennek a gazdasági helyzetnek az is a következménye, hogy a bankok is behúzzák a féket és vállalkozói hitelhez jutni kifejezetten nehéz lesz, különösen jó konstrukciókkal. Ez pedig az összes pénzügyi mutatónkra negatívan hathat: felborul a likviditásunk, a cash flow minimálisra csökken és gyorsan egy kiláthatatlan helyzetbe kerülhetünk. Na de, ha hitel nincs, mégis hogyan jussunk gyorsan pénzhez?

A faktorálás lehet a megoldás

Nehéz gazdasági környezetben különösen jellemző, hogy partnereink igyekeznek hosszabb fizetési határidővel megállapodni. Ennek egyszerű az oka: ők is minél tovább szeretnék óvni likviditásukat. 

Számunkra azonban ez jelentősen negatív következményekkel járhat: az eltelt 30-60-180 nap alatt számos számlát kapunk, amit határidőre kell teljesítenünk, mindemellett pedig az új projektek indítására is veszélyt jelenthet. Hiszen a pénz, amiért már megdolgoztunk, anyagköltséget és időt fektettünk bele, hosszú hónapok után érkezik csak meg.

A faktorálás ebben segít: A számla kiállításának a napján már megkaphatjuk a faktoring cégtől a pénzünket. Ráadásul itt nem a mi vállalkozásunk hitelképességét vizsgálják, hanem partnereinkét, így amiatt sem kell aggódnod, ha vállalkozásod éppen nem hitelképes.

A számla faktorálás egy olyan biztonsági háló lehet céged számára 2023-ban, amelynek köszönhetően stabil és kiegyensúlyozott likviditással szállhatsz szembe az új pénzügyi év nehézségeivel!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?