Kínos, amikor egy hibajavítás egy még rosszabb hibát hoz magával. Most éppen 300 millió dollár várja, hogy kiszabadítsák egy különösen szemét bug fogságából.

Kínos, amikor egy hibajavítás egy még rosszabb hibát hoz magával. Most éppen 300 millió dollár várja, hogy kiszabadítsák egy különösen szemét bug fogságából.

Kígyószem például sose hibázik, bár a közös szelfi Kobra parancsnokkal határeset már (Fotó: Flickr / Media Gamut / Cody Walton / CC-BY)
Kígyószem például sose hibázik, bár a közös szelfi Kobra parancsnokkal határeset már (Fotó: Flickr / Media Gamut / Cody Walton / CC-BY)

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik – meg persze Kígyószem a G.I. Joe-ból – tartja a mondás, és emiatt megtanultuk kezelni a hibákat. Például azzal is, hogy a szoftverek kibocsátása előtt alaposan tesztelik őket, hogy ne történjen hatalmas váratlan probléma, ami beláthatatlan következményekkel jár. Ez a megközelítés többnyire egészen jól működik. Ha a hibák elfogását célzó folyamatok jók, mindenki boldog marad.

Egy darabig lényegében működött a fenti az Ethereum blokkláncán is. Persze kezdésnél volt egy nagy blama, amikor a DAO nevű első automata szerződésekre épített cég rablás áldozata lett. A blama nem az Ethereum rendszerét minősíti, a DAO programozóinak azonban nem vált dicsőségére. Mint ahogy az sem volt szerencsés, hogy nyáron kiderült, hogy a Parity többfelhasználós tárcáiból könnyen lehet pénzt lopni a többi felhasználó engedélye nélkül is. A hibát gyorsan javították, figyelmeztették a felhasználókat, úgy tűnt, minden rendben van.

Van mááásik

Az csak november elején derült ki, hogy a gyors javítás egy teljesen új hibát hozott be a rendszerbe. Ráadásul olyan szerencsétlent, hogy egy felhasználó képes volt által véletlenül zárolni egy csomó többfelhasználós tárcát. Jelenleg nagyjából 300 millió dollányi ether pihen olyan tárcákban, amelyekhez a tulajdonosaik nem tudnak hozzáférni a hiba javításáig. Könnyen elképzelhető ráadásul, hogy a DAO-ügy esetében is használt hard fork, azaz a rendszer egészét megváltoztató hibajavítás szükséges ahhoz, hogy a 300 millió dollárnyi vagyon kiszabaduljon. https://paritytech.io/blog/security-alert.html

Mindenkit arra kérünk, hogy várjon türelmesen, amíg a hibát pontosan feltárunk. Mindenkinek szólni fogunk időben, hogy hogyan juthat újra a pénzéhez

– áll a Parity szóvivője által körbekültött levélben írja a Vice. A cég emellett arra is kéri a felhasználókat, hogy ne nyissanak új többfelhasználós tárcákat és ne utaljanak ilyen tárcába pénzt, mert ezek még mindig sérülékenyek.

No Title

No Description

A nagy összeget foglyul ejtó, Devops199 néven ismert felhasználó a tárcák zárolása után megjelent a Parity chatszobájában és elnézést kért a bénázásáért. A csatorna résztvevői közölték vele, hogy kiút nincs, híressé vált.

A probléma néhány ICO-t és közösségi finanszírozást érint, de többnyire nem tudni melyeket. A fontos levonandó tanulság mindenképpen az, hogy az automata szerződéseket és a blockchain rendszereken futó kódokat máshogy és alaposabban kell ellenőrizni, mint eddig tették.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?