A Bank of England vizsgálja a digitális pénz használatát, de még csak a következmények felmérésénél járnak. Lehet, hogy a kriptopénz megeszi a kis bankokat?

A Bank of England vizsgálja a digitális pénz használatát, de még csak a következmények felmérésénél járnak. Szerintük a pénz feltalálása óta nem volt ekkora változás. Lehet, hogy a kriptopénz megeszi a kis bankokat?

BitcoinA jegybankok által kiadott digitális pénzek versenyre kelhetnek a kereskedelmi bankok szolgáltatásaival – mondta Victoria Cleland, a brit Bank of England főpénztárosa. Cleland a banki kibocsátású digitális pénzekben (CBDC) rejlő lehetőség feltárásáról beszélt egy P2P pénzügyi rendszererekről szóló londoni konferencián – írja a Brave New Coin.

Hosszútávú, alapkérdések széles körét tisztázó kutatást végzünk a központi bank által kibocsátott digitális pénzek terén. Meg kell értenünk az ilyen valuták kibocsátásának lehetséges gazdasági hatását.

A 2014. márciusa óta hivatalban lévő Cleland aláírása szerepel az összes azóta nyomtatott brit bankjegyen, a feladata azonban nem csak annyi, hogy ő legyen az ismerős szignó. „Én vagyok felelős azért, hogy elegendő fizikai pénz legyen és az emberek bízzanak a bankjegyekben és pénzérmékben” – mondta a tisztségviselő.

A brit kétfontos érme dizájnja legalább annyira változatos, mint a fintech paletta. Ez a példány Anglia és Skócia egyesítését ünnepli
A brit kétfontos érme dizájnja legalább annyira változatos, mint a fintech paletta. Ez a példány Anglia és Skócia egyesítését ünnepli
(fotó: Cristiano Betta / CC-BY)

Érdemes tudni a Bank of Englandről, hogy a fintech vállalkozások segítésében élen járó, digitális tapasztalattal bőven rendelkező jegybank. Ezért lehet, hogy az Egyesült Királyságban több, mint féltucat neobank próbálkozik a talpon maradással. Cleland pedig már korábban is beszélt arról, hogy nem csak fém érmeként és papírszeletekként gondolnak a pénzre. 2015-ben a University of West Englanden tartott beszédében már kitért arra, hogy bár a csoportja egy régebbi fizetési módszerért felelős, korántsem ludditák.

Üdvözöljük az új választási lehetőségeket és kényelmi szolgáltatásokat, amelyek a vásárlók rendelkezésére állnak.

Cleland a jegybanki digitális valuta által hozott változásoknak két szélsőségéről beszélt. Az egyik, amely szerint bárki hozzáférhetne ehhez a pénzhez, az emberek egymás között azonnali, digitális fizetéssel kereskednének, és ez teljesen átalakítaná a kereskedelem mostani arculatát. Ebben az esetben a kereskedelmi bankok és fizetési szolgáltatók szolgáltatásai részben értelmetlenné válnának. Beszélt azonban annak a lehetőségéről is, ha a pénz csak a bankok közti gyors, digitális kereskedelemre lehetne használni.

A pénz feltalálása volt ilyen forradalom utoljára

A digitális pénz és a digitális tárcák azt is megváltoztathatják, hogy a pénzt hol tárolják. Nem szükségszerű, hogy a kereskedelmi bankoknál lakjon a pénz, ha máshol is tárolható, és ugyanannyira könnyű vagy még könnyebb vele bánni, mint egy mai bankszámlával. Azzal viszont – és erről már Dr. Ben Broadbent beszélt márciusban – a kereskedelmi bankoktól elvándorló pénz azt is jelentené, hogy a pénzintézetek sokkal nehezebben tudnak majd hitelt adni.

A bank már nagyon régen nem így néz ki
A bank már nagyon régen nem így néz ki
(fotó: Wikimedia Commons)

Több jegybank vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a bitcoin és blockchain technológiára építve saját digitális pénzt ad ki. A váltást azonban többnyire úgy képzelik el, hogy a papírpénz és a digitális hosszan létezik egymás mellett. Az még messze van, hogy a készpénztől tényleg és végelegesen elbúcsúzzunk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?