Szűk körű tesztre hívtak meg bankokat, egy email-címen lehet jelentkezni. Kipróbálják, mit tud a Bitcoin módszere.

A digitális pénzeknél, így a bitcoinnál is alkalmazott blockchain-technológiát szeretné kipróbálni a bankkártyás tranzakcióknál is a Visa. A kártyacég egyelőre partnereket toboroz a teszthez, és azt várják a technológiától, hogy időt és pénzt spórol majd az ügyfeleknek, ráadásul biztonságosabbá teszi a tranzakciókat.

E-mailben keres partnereket a bitcoin-szerű pénzmozgatás kipróbálására a Visa. A világ legnagyobb kártyacégének Visa Europe Collab nevű innovációs központja szűk körű tesztre hívott meg európai bankokat, amelyet a kanadai BTL Group nevű vállalattal közösen akar elindítani. A kanadaiak nagy névnek számítanak bitcoinos körökben: ők indították el London első virtuális pénzváltásra használható automatáját.

via GIPHY

A bitcoin alapja az úgynevezett blockchain technológia, amelynek lényege, hogy egy központi szerver helyett hálózatba kapcsolt kisebb számítógépek intézik a virtuális pénz mozgatását. A Visa innovációs részlege most azt vizsgálná meg, hogy valódi pénz küldözgetésére mennyire alkalmas a módszer.

Nem bitcoin, de bit

A teszteken a kanadai BTL Group bankközi utalások végrehajtására kifejlesztett, Interbit elnevezésű platformját használják majd. Azt is megvizsgálják, hogy a rendszer használatával hogyan lehet gyorsan alkalmazkodni a nemzetközi utalásokra érvényes, akár országonként is eltérő szabályozásokhoz.

Nyitva Visa bolt bankkártya

Hendrik Kleinsmiede, a Visa innovációs részlegének társalapítója mindenestre nagyon bizakodó. Blogposztjában szó szerint ezt írja:

Hiszek abban, hogy gyors, a szabályokhoz alkalmazkodó és olcsó bankközi utalási rendszert tudunk létrehozni”.

Akár a SWIFT rendszert is válthatja a blockchain

Bár a bitcoinról nemrég egy amerikai bíró azt állította, hogy az nem is pénz, a virtuális fizetőeszköz technológiája iránt egyre több hagyományos pénzintézet érdeklődik. A mint azt a Bitcoin-wikiben is megírtuk, a bitcoin-univerzumnak nem is maga a fizetőeszköz, hanem a technológia a legizgalmasabb területe. Az ellenőrzött tranzakciókat tartalmazza a már említett blockchain-technológia: az abban foglalt mozgásokat a gépek ellenőrizték, a lánc pedig utólag nem módosítható, ezért a hagyományos csalások nagy részét kizárja a rendszer. Ezt a technológiát tudják használni a bankok – egy becslés szerint 2017-re a pénzintézetek háromnegyedében már lesz blokkláncra épített megoldás.

A Financial Times egyik cikkéből pedig kiderül, hogy kis szerencsével örökre el lehet felejteni a nemzetközi utaláskor állandó fejtörést okozó SWIFT-kódokat is. A bankközi utalásokat – lassan és drágán – végző SWIFT-rendszer üzemeltetője ugyanis maga is kísérletezik a Bitcoin által bevezetett technológiával.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?