Épp csak beindult az olajhoz kötött kriptovaluta, de Maduro már aranyról beszél.

Épp csak beindult az olajhoz kötött kriptovaluta, de Maduro már aranyról beszél.

A pajkos kis mosoly a 2013-as választás óta eltűnt (Fotó: oka Madruga / TerraLivrePress.com)

Venezuela Maduro elnöke elődjével, Hugo Chavezzel együtt azzal vonul be a történelemkönyvek lapjaira, hogy egy jobb sorsra érdemes, nem szegénységre rendelt államot döntöttek be végletesen. Előtte se volt kolbászból a kerítés, kormányválságot államcsíny követett, de azért a megelőző elnökök azt el tudták érni, hogy legyen a boltok polcain élelmiszer és vécépapír. Madurónak ez sem sikerült.

A nagyobb fajta válság megoldása helyett azonban pénzügyi innovációval próbálja megállítani a hiperinflációba csúszott bolivar nevű fizetőeszköz további leértékelődését. Erre létrehozott, ahogy már korábban megírtuk, egy petro nevű az ország amúgy akadozó olajkitermeléséhez kötött kriptovalutát.

Az AFP hírügynökség információi szerint egy tollvonással megoldotta a petro elfogadását az elnök. Elrendelte, hogy minden pénzügyi adatot tüntessenek fel a bolivar mellett petróban is. Korábban már azt is közölte a Maduro kormány, hogy több milliárd dollár értékben adtak el a petro kriptovalutából. Ez az állítás azonban tökéletesen ellenőrizhetetlen, az hiszi el, akinek kedve van.

Se félelem, se kétség nincs

A kriptovaluta kibocsátást Maduro ellenzéke és külföldi szakértők is kritizálták. Donald Trump pedig egy egész sor új szankciót hagyott jóvá a petro miatt és ellen. Természetesen egyik sem akadályozta meg az elnököt abban, hogy az állami olajcég könyvelési valutájának az új kriptopénzt tegye meg, emellett a nyugdíjakat és a közalkalmazottak fizetését is a petro árfolyamához kötötte.

Mindezek csak akkor hangoznának jól, ha az állam kifelé verekedné magát a csődből. Az IMF azonban egymillió százalékos inflációt jósol az idei évre. Maduro elnök pedig közben egy az új pénzügyi eszköz után egy régihez készül nyúlni és az AFP szerint arany fedezetű pénzt vezet be szeptembertől.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?