Bezár a Gawker.com, a blog, ami senkibe nem félt belekötni. Vesztét egy amerikai fintech milliárdos okozta.

Bezár a Gawker.com, a blog, ami senkibe nem félt belekötni. Vesztét egy amerikai fintech milliárdos okozta.

gawker

A floridai középső körzeti bíróság idei márciusi ítélete szerint a Gawker blogbirodalomnak 140 millió dolláros büntetést kell fizetnie, amiért közzétette szerkesztett formában Terry Bollea, akit a többség Hulk Hogan pankrátorként ismer, kiszivárgott szexvideóját. Az ítéletet csak első fokon hozták meg, egy olyan bíróságon, amely gyakorlatilag Hogan szülővárosában van, ettől függetlenül az ítélet a médiacég vesztét okozta.

Az ügyet árnyalja, hogy a Gawker szólásszabadságra és közérdeklődésre – Hogan rádióműsorokban gyakorta hencegett azzal, hogy mekkora férfi – alapozott érvelésével egy másik bíróságon valószínűleg megnyerte volna a pert. További árnyalatokat ad hozzá, hogy Hogan perét erőteljesen támogatta a Gawkerre egy leleplező cikk miatt egy életre megharagvó Peter Thiel amerikai tech-milliárdos.

A lényeg változatlan marad: a cég az elsőfokú ítélet után csődvédelmet kért, alapítója, Nick Denton, személyi csődöt jelentett. A legnagyobb pácban a szexvideót kísérő cikket jegyző AJ Daulerio maradt, akinek ugyan vagyona nincsen – diákhitele viszont maradt -, ellenben még nem jelentett csődöt.

Nick Denton elveszítette az évek alatt felépített sajtóbirodalmát
Nick Denton elveszítette az évek alatt felépített sajtóbirodalmát
(fotó: Financial Times / Grace Villamil / Flickr CC-BY)

Denton az ítélet után bejelentette, hogy kalapács alá kerül a per előtt 200-250 millió dollárosra becsült médiacég. A kezdő, 90 millió dolláros licitet a Ziff Davis médiacég tette meg, az árverést azonban a Univision nevű spanyol anyanyelvű amerikaiakat célzó tévécsatornaként induló, gyorsan növekedő cég tette. A Univision 135 milliós ajánlata azonban még így is alatta maradt a floridai bíró által megítélt 140 millió dolláros büntetésnek.

Az eladás sem mentette meg

Denton az árverés kiírását követően bejelentette, hogy ő maga nem marad egykori vállalata élén. A vételárról szóló első híreket követő napon pedig az is kiderült, hogy a Univision bezárja a Hogan-per főszereplőjének számító gawker.com blogot.

Nehéz megfogni, hogy a blog pontosan mi volt. A politika, média és a sztárvilág háromszögében mozgott. Gyakran vállalt fel olyan témákat, amelyek legalábbis vegyes megítélésűek voltak. A Thiel-ügy is azzal kezdődött, hogy a magánéletét védő konzervatív, jobboldali elköteleződésű pénzemberről megírták, hogy meleg. Később ennél nehezebben védhető sztorikat is feldolgoztak, azzal védekezve, hogy a képmutatás és titkolózás semmilyen szituációban nem megengedhető. És bár a Gawker álláspontjával gyakran vitába lehetett szállni, gyakran dolgoztak fel fontos témákat elsőként.

Thiel korábban is állt elő vad ötletekkel, de újságot még nem perelt rommá
Thiel korábban is állt elő vad ötletekkel, de újságot még nem perelt rommá
(fotó: Dan Taylor / Heisenbergmedia / Flickr CC-BY)

Az eddig kiszivárgott információk szerint a Gawker.com bezárása nem vezet leépítésekhez. A blogot író újságírók vagy a többi Gawker-blogba kerülnek át, vagy a Univision által indított Fusion híroldalt fogják szerkeszteni. Az utóbbinál fognak találkozni volt kollégákkal, a Fusionhoz több korábbi gawkeres szerkesztő ment át.

Ez miért fintech?

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, nem az. Peter Thiel ugyan az ősfintech cég, a PayPal társalapítója, ma azonban inkább kockázati tőkebefektetőként ismert. Illetve amiatt, hogy a hagyományosan progresszív szilícium-völgyi elit tagjai közül egyedül állt ki a szinte minden szempontból vállalhatatlan – rasszista, szexista, ráadásul buta – Donald Trump republikánus elnökjelölt mellett.

Hogan perét pénzzel és ügyvédekkel is támogatta Thiel
Hogan perét pénzzel és ügyvédekkel is támogatta Thiel
(fotó: Mike Kalasnik / Flickr CC-BY-SA)

Thiel személyes bosszúhadjárata és a Gawker vége azonban arra is rámutat, hogy az amerikai technológiai szférában mozgó pénzeket nem lehet semlegesnek tekinteni. A google-nyi vagy facebooknyi forgalmú cégeknek van valamilyen politikájuk, a tőkebefektetők rendelkeznek valamilyen képpel arról, hogy a jövő világa hogyan fog kinézni. Ezekről a jövőképekről tudnunk kell, hogy nem állnak a kritika felett. Vitába kell szállnunk velük, nem szabad eredendő igazságnak elfogadni őket, még akkor sem, ha mágikus rezsicsökkentésként kímélik meg a tárcánkat.

Peter Thiel a Gawker birodalom eladásának napján a New York Times véleményrovatában megjelent cikkében írta meg, hogy melegségére büszke, azonban a szexuális irányultságot senki ellen nem lehet fegyverként használni. Emellett vállalta, hogy ő pénzelte a blogbirodalom megsemmisítésére irányuló pert. Thiel állításait sem kell készpénznek venni, lehet azokkal kapcsolatban kérdéseket feltenni. Ha valamit, ezt megtanította nekünk a milliárdos, még ha egy újságba is került a világnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?