Egyenleget néz, számlatörténetet olvas és utalásokat indít okostelefonról a magyar. A mobilbankolás felszálló ágban van minden korosztályban.

Egyenleget néz, számlatörténetet olvas és utalásokat indít okostelefonról a magyar. A mobilbankolás felszálló ágban van minden korosztályban.

A mobilbankolás terjedésével a bankok versenyre kényszerülnek (Fotó: N26)
A mobilbankolás terjedésével a bankok versenyre kényszerülnek (Fotó: N26)
(fotó: Final)

Már nem opció vacak mobilos termékeket kínálni a bankoknak. A GfK felmérése szerint a magyarok túlnyomó többsége rendelkezik okostelefonnal, és egyre többet használják is azt a mindennapokban. A 15-29 év közé esők 96 százalékának van okostelefonja, de a 30 évtől a 49 évig terjedő két korkategória képviselőinek nyolcvan százaléka is rendelkezik ilyen eszközzel. A statisztika az 50 és 59 év közé esőknél szakad be (67%), de még itt is elmondhatjuk, hogy a válaszadók kétharmada már nem butamobilt használ.

Az okostelefonok arányának változása magával hozta a mobilbankolást is. A felmérés szerint a megelőző évhez képest a banki appot használók létszáma bővült a leginkább. 2016-hoz képest másfélszeres növekedést mutatott ki a vizsgálat. Ma a 15-59-es korosztály 18 százaléka használja a bankjának alkalmazáást.

A leggyakrabban használt funkciók az egyenleg megtekintése, a számlatörténet lekérése és az átutalás indítása. Ez utóbbi azért fontos, mert a felhasználókat nem csak az érdekli, hogy mennyi pénzük van, hanem a mobilon bankolók hetven százaléka aktívan használja az appot.

A banki mobil appok használata legdinamikusabban a 40-49 éves korosztályban fejlődött, ahol is az okostelefonnal rendelkezők 27 százaléka használ ilyet

– idézi Ertl Andrást, a GfK Senior Product Consultant-jét a piackutató cég közelménye. Ez 79 százalékos ugrás a tavalyi évhez képest. Az ennél eggyel fiatalabb korosztályban is nő a mobilbankot használók aránya, ám ott csak 48 százalék a pozitív irányú elmozdulás.

A szakember szerint a mobilfizetés előtt áll még nagy jövő. Ilyesmit jelenleg az okosmobillal rendelkezők harminc százaléka használ.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?