Áll a bál a brit fizetési piacon. Egy bírósági ítélet szerint a kártyatársaságok által megállapított jutalékok gátolták a versenyt.

Áll a bál a brit fizetési piacon. Egy bírósági ítélet szerint a kártyatársaságok által megállapított jutalékok gátolták a versenyt.

visa bankkártya

A Sainsburys áruházlánc által indított, de több kereskedő részvételével zajló angliai per meglepő fordulatot vett. Az aktuális ítélet szerint a kártyatársaságok a jutalékok rögzítésével korlátozták a versenyt, és ezért akár még kártérítést is fizethetnek.

Az ügy már több bíróságot megjárt, és a mostani ítélet után is továbbmegy a piaci versenyt vizsgáló bíróságra. Arra egyelőre még várhat a Sainsburys vagy az Asda, hogy pénzt lásson az ítélet után. A kártérítés azonban több milliárd fontra is rúghat, ha elér arra a szintre az ügy.

A Bloomberg Intelligence szakértője szerint a mostani ítélet egyértelműen pofon a kártyatársaságoknak, még ha hagytak is nekik egy kiskaput, hogy az óriási bírságot megússzák. A kártyás vásárlásnál felszámolt jutalék miatt legalább tíz brit kereskedő pereskedik a Mastercarddal.

A kereskedők ügyvédei szerint üdvözlendő, hogy a bíróság felismerte, hogy éveken át piactorzító hatású jutalékokat fizettek a Mastercardnak az üzletek. A Mastercard által kiadott közlemény inkább arról ír, hogy az ítélet nem végleges és egy versenyjogi bíróság fog dönteni.

Nincs jobb helyzetben a Visa sem. A társaság egy 2017-es ítélet megerősítésében bíztak, de a kereskedők meggyőzték a bíróságot, hogy egy még korábbi trösztellenes bírósági ítéletet tartsanak iránymutatónak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?