Egy republikánus és egy demokrata vezette pénzügyi bizottság is szeretné kikérdezni a Facebook vezetőjét mielőtt hagynák, hogy saját pénzt veressen.

(Fotó: JD Lasica / Flickr CC-BY)

Négy amerikai kongresszusi demokrata képviselő felszólította a Facebookot, hogy hagyjon fel a Libra digitális pénz és a Calibra tárca fejlesztésével. A képviselők addig állítanák le a munkát, amíg a Kongresszus és a jegybankok felmérik, milyen veszélyeket jelenthet a Facebook pénze a globális pénzügyi rendszerre.

A fenntartások nem újkeletűek, Maxine Waters, a pénzügyi szolgáltatási bizottság elnöke már a Libra bejelentése után jelezte, hogy a bizottságnak lesznek kérdései. Waters most levélben fordult Mark Zuckerberghez, Sheryl Sandberghez és a Calibra projekt vezetőjéhez, David Marcushoz. Ezzel a korábban sajtónyilatkozatban kifejezett kérés hivatalossá vált. Hogy még véletlenül se lehessen félreérteni a levél komolyságát, a pénzügyi bizottság albizottságainak vezetői is aláírták azt.

Ha az ehhez hasonló termékeket és szolgáltatásokat nem szabályozzuk és működésüket nem ellenőrizzük megfelelően az rendszer szintű fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és a világ pénzügyi rendszerére

– áll Waters levelében.

Ha a demokrata képviselő vezette házbizottság nem lenne elég Zuckerbergnek, szerveztek már neki másik randit is. Július 16-án Mike Crapo, a szenátus banki bizottságának republikánus elnöke várja egy meghallgatáson. Várhatóan központi szerepet kapnak ezen az eseményen az adatbiztonsági és adatvédelmi kérdések, ezen a területen pedig a Facebook hagyományosan nem örvend jó hírnévnek.

A Facebook szóvivője szerint várják a közös munkát a házbizottsággal. Az állítás őszinteségében azért van okunk kételkedni, de mi mást mondhatnának.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?